Reklama

Na co pomoże pokrzywa?

Pokrzywa najczęściej kojarzona jest z niezbyt przyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po jej dotknięciu. Przez większość osób uznawana jest za chwast; w przydomowych ogródkach szybko się rozrasta i trudno ją wyplenić. Posiada jednak szereg dobroczynnych właściwości i bywa niezastąpiona w terapii wielu popularnych schorzeń i dolegliwości. Kto powinien często sięgać po pokrzywę? Na jakie dolegliwości pomaga? Czy mogą ją stosować kobiety w ciąży? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Reklama

Do czego wykorzystywana jest pokrzywa?

Dawniej pokrzywa była składnikiem zup, szczególnie podczas przednówka, kiedy na wsi kończyły się zapasy jedzenia, zgromadzone podczas poprzednich żniw. Choć rzadko wykorzystuje się ją do celów kulinarnych, to nadal jest składnikiem pasz dla zwierząt hodowlanych, a liście wykorzystuje się do sporządzania naparów. Jeśli ktoś chce zbierać ziele w celach medycznych, to najlepiej zabrać się za to w kwietniu bądź w maju, jeszcze przed jej zakwitnięciem. Zielarze cenią zarówno liście tej rośliny, jak i korzenie, które również wykazują prozdrowotne właściwości.

Co zawiera pokrzywa?

Pokrzywa - podobnie jak popularny czosnek - jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki zawartości cennych substancji - takich jak flawonoidy, serotonina, chlorofil, antyoksydanty, sole mineralne czy olejki eteryczne - wykazuje prozdrowotne właściwości i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. W jej składzie znajdziemy też spore dawki witamin - zwłaszcza tych z grupy B, jak i A, K czy C oraz mikroelementów, takich jak magnez, fosfor, wapń, siarka, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód.

Na co pomaga pokrzywa?

Lista schorzeń, na które pomaga pokrzywa, jest naprawdę długa. Na szczęście, nie trzeba samodzielnie zbierać liści i ich suszyć, aby otrzymać napar. Bez problemu można zakupić gotowe herbaty w sklepach. Kto powinien sięgnąć po ten rewelacyjny specyfik? Dużo można usłyszeć o właściwościach krwiotwórczych pokrzywy, takie działanie przypisano jej w medycynie ludowej. Jakie są fakty? Zawiera dużo żelaza, dlatego przydatna jest w leczeniu anemii. Pomaga również wzmocnić organizm, obniża poziom glukozy we krwi oraz reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowym atutem pokrzywy jest jej zbawienny wpływ na układ pokarmowy; m.in reguluje pracę jelit oraz usprawnia procesy przemiany materii. Ponadto wykazano, że skutecznie wspiera detoksykację organizmu, ma zdolności żółciotwórcze i wspomaga pracę ważnych narządów, takich jak wątroba i nerki.

Fenomenalne działanie pokrzywy

Pokrzywa wykazuje właściwości moczopędne, dlatego okazuje się bardzo pomocna w leczeniu schorzeń układu moczowego, między innymi dny moczanowej oraz kamicy nerkowej. Może też stanowić remedium na problemy skórne; okazuje się bardzo przydatna w leczeniu trądziku, wyprysków oraz wysypki. By się ich pozbyć można pić herbatę z pokrzywy albo przecierać naparem zmienione chorobowo miejsca. Pokrzywa to także ceniony kosmetyk. Sporządzane na jej bazie preparaty, m.in. szampony czy płukanki znacznie poprawią kondycję włosów, zapobiegną ich nadmiernemu wypadaniu czy przesuszaniu, wesprą ukrwienie skóry głowy, jak i uskutecznią walkę z łupieżem.

Pokrzywa a ciąża

Picie naparu z pokrzywy ma bardzo dobroczynny wpływ na zdrowie kobiet w ciąży i młodych mam. Dostarcza on składników, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju płodu, zwłaszcza witamin i mikroelementów oraz wspomaga laktację i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu.

Jak spożywać pokrzywę?

Pokrzywa to nie tylko bardzo apetyczny dodatek do sałatek lub soków, może też śmiało stanowić bazę zup lub sosów. Poza tym świetnie komponuje się z daniami jajecznymi. Aby pozbyć się piekącego posmaku, wystarczy sparzyć młode listki rośliny wrzątkiem.

Kto powinien uważać na pokrzywę?

Ostrożność w dawkowaniu pokrzywy i stosowaniu sporządzanych na jej bazie preparatów powinny zachować osoby zmagające się z cukrzycą, kobiety cierpiące na schorzenia dróg rodnych oraz wszyscy ci, którzy mają nadmiar żelaza w organizmie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama