Reklama

Melon kantalupa - wzmacnia zdrowie i poprawia urodę

Melon kantalupa to jeden z najbardziej popularnych produktów z grupy superfood. Nic dziwnego, ponieważ bogaty jest w szereg cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych, które wspomagają jego pracę i chronią go przed chorobami, a ponadto poprawiają naszą urodę. Ponoć melon kantalupa uprawiany jest w Polsce od XVIII wieku. Już wtedy zachwycano się jego właściwościami i smakiem. Tak zostało do dziś. Czemu kantalupa zawdzięcza swoje cenne właściwości?

Pochodzenie i specyfika

Melony kantalupa uprawia się w wielu krajach europejskich, choć prawdopodobnie pochodzą one z Azji lub Afryki. Źródła historyczne podają, że owoc znany był już w starożytnej Grecji oraz Rzymie. Z czasem pojawił się w Europie Środkowej. Nazwa melona pochodzi od nazwy zamku pod Rzymem, który zwał się Cantalupo, gdzie rozpoczęto pierwszą dużą hodowlę tej odmiany.

Melon kantalupa jest jedną z najpopularniejszych odmian melona. Należy do rodziny melonów cukrowych. Ma kulisty kształt i charakterystyczną szaro-zieloną chropowatą skórkę, na której gdzieniegdzie pojawiają się bruzdy. Na niektórych odmianach występują również zielone prążki.

Miąższ kantalupy jest słodki i soczysty. Ma zazwyczaj pomarańczowy kolor, wpadający w zielonkawą barwę tuż przy skórce. Kantalupa może ważyć nawet do pięciu kilogramów.

Produkt superfood

Trudno się dziwić, że kantalupa należy do produktów superfood, czyli tych, które zawierają wyjątkowo dużo wartości odżywczych. W 100 gramach melonu kantalupa znajdziemy 34 kalorie, z czego ponad 32 wywodzą się z zawartych w nich węglowodanów. Melony kantalupa są cennym źródłem magnezu, potasu, miedzi, kwasu foliowego, a także witamin: A, B i C. Warto wiedzieć, że kantalupa posiada 50 procent dziennego zapotrzebowana naszego organizmu na witaminę C i aż 140 procent potrzebnej ilości witaminy A. Kantalupa, podobnie jak inne melony, jest również bogatym źródłem błonnika.

Właściwości

Dzięki substancjom, które zawiera, kantalupa wykazuje pozytywne działanie na nasze zdrowie i urodę. Oto kilka z jej cennych właściwości:

Działa przeczyszczająco i moczopędnie

Kantalupa wykazuje silne właściwości przeczyszczające i moczopędne. Owoc ten wykorzystuje się do produkcji naturalnych środków przeczyszczających i poprawiających trawienie. Regularnie spożywany skutecznie oczyści również organizm z toksyn.

Wspomaga odchudzanie

Kantalupa to doskonały produkt dla osób, które się odchudzają. Jest cennym źródłem błonnika, który poprawia trawienie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Poza tym, ma niewiele kalorii. Jeśli brakuje ci w diecie produktu, który będzie lekki i jednocześnie wspomagający metabolizm, kantalupa sprawdzi się idealnie.

Zapobiega stanom zapalnym i łagodzi bóle reumatyczne

Dzięki sporej ilości witaminy C kantalupa pomoże wzmocnić odporność organizmu oraz zapobiec rozwojowi stanów zapalnych. Ponadto, owoc wykazuje właściwości uśmierzające bóle reumatyczne i wzmacniające kości.

Poprawia samopoczucie

Kantalupa jest delikatnym i wykwintnym owocem, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego. Dzięki sporej ilości magnezu pozytywnie wpływa na psychiczne samopoczucie i redukuje poziom kortyzolu – hormonu stresu. Warto jeść go szczególnie jesienią, gdyż wtedy poziom magnezu i innych wartości odżywczych w naszym organizmie jest niski.

Orzeźwia i nawadnia organizm

Ze względu na dużą ilość wody w składzie melon kantalupa jest idealnym owocem na upalne dni. Doda nam energii, a jednocześnie dobrze nawodni organizm. Kantalupa polecana jest również sportowcom, którzy potrzebują solidnego nawodnienia organizmu i dawki cennych wartości odżywczych.

Chroni skórę przed starzeniem

Melony kantalupa z chęcią wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. To ze względu na ich właściwości hamujące starzenie się skóry i przeciwdziałające szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Kosmetyki z melonów kantalupa ujędrniają skórę, odświeżają ja i chronią. Regularne jedzenie kantalupy zaleca się są osobom, które zmagają się z trądzikiem, bądź posiadają mieszaną cerę.

Dietetycy i naukowcy potwierdzają również, ze kantalupa działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy chroni przed zawałem, obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, a także obniża ciśnienie krwi.

Kulinarne zastosowanie kantalupy

Kantalupa, podobnie jak inne melony, z chęcią wykorzystywana jest w kuchni. Stanowi doskonały dodatek zarówno do deserów, jak i gorących dań wytrawnych. Świetnie smakuje z rybami, owocami morza, szynką parmeńską, ale także w postaci czystego owocu. Melony kantalupa są delikatne i soczyste. Umilą podniebienie każdego z nas.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama