Reklama

Maranta trzcinowa: Właściwości i zastosowania

Maranta to wyjątkowa roślina występująca w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje się dużymi i efektownymi liśćmi, dzięki którym zyskała popularność jako roślina dekoracyjna. To jednak nie wszystkie zalety maranty – z jej korzeni pozyskuje się niezwykle zdrową mączkę skrobiową, tzw. arrowroot. Jest ona idealnym produktem dla osób z nietolerancją glutenu – zastąpi skrobię ziemniaczaną czy mąkę kukurydzianą, a nawet jajka. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze posiadają korzenie maranty trzcinowej i dlaczego jest to tak cenna roślina.

Czym jest maranta trzcinowa?

Maranta pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Ta egzotyczna roślina w naturalnym środowisku osiąga nawet 1,5 metra wysokości. Ze względu na walory dekoracyjne jest jedną z najpopularniejszych roślin doniczkowych w Polsce. Zachwyca przede wszystkim długimi, owalnymi liśćmi o intensywnie zielonej barwie. Ich główną ozdobę stanowią białe pasy lub żółte plamy. Roślina jest łatwa w uprawie – preferuje nasłonecznione miejsca (latem nie należy jej jednak wystawiać bezpośrednio na słońce) i wilgotne powietrze. Konieczne jest częste podlewanie i zraszanie liści.

Maranta słynie także z kłączy, z których pozyskuje się arrowroot, czyli mączkę skrobiową. Jest ona świetnym źródłem żelaza, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej także cenne antyoksydanty. Nie zawiera za to glutenu i jest idealnym produktem dla osób zmagających się z celiakią oraz dla wegetarian i wegan.

Właściwości maranty

Mączka pozyskiwana z kłączy maranty polecana jest w szczególności alergikom. Jest lekkostrawna i wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy (łagodzi podrażnienia żołądka) i trawienny (wspomaga odbudowywanie naturalnej flory bakteryjnej jelit). Korzystnie działa także na kondycję kości i zębów oraz na układ krążenia – reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni przed anemią. Znajdujące się w marancie witaminy z grupy B mają też zbawienny wpływ na układ nerwowy – stymulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a do tego ułatwiają walkę ze stresem i bezsennością. Kłącza tej egzotycznej rośliny zawierają również antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i usuwają wolne rodniki, przyczyniające się do uszkodzeń komórek naszego ciała. Dzięki temu spożywanie mączki z maranty zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Zastosowania maranty

Mączka skrobiowa z maranty jest niezwykle uniwersalna – nie ma smaku ani zapachu, więc nie wpływa na smak potraw. Zastąpi mąkę kukurydzianą, a także skrobię ziemniaczaną. Sprawdzi się przede wszystkim jako zagęstnik do zup i sosów. Wystarczy zmieszać ją z zimną wodą lub mlekiem roślinnym (traci swoje właściwości zagęszczające w zwykłym mleku) i dodać do potrawy pod koniec gotowania. Płyn będzie błyszczący i klarowny.

Mączkę z maranty możemy wykorzystać także w postaci panierki – idealnie pasuje do produktów z kuchni azjatyckiej. Dzięki niej tofu czy seitan będą chrupkie. Maranta zastąpi też jajka w kuchni wegańskiej – wykazuje takie same właściwości wiążące, więc warto używać jej do spajania kaszy czy roślinnych burgerów, a także wegańskich lodów i deserów. Mączka skrobiowa nadaje się również do wypieków. Przygotujemy z niej bezglutenowe ciasteczka, ciasta i tarty.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama