Reklama

Majonez: Jakie ma właściwości? Jak przygotować domowy?

Niektórzy nie wyobrażają sobie pewnych dań bez majonezu. Wyprodukowany na bazie jajek i oleju jest prawdziwą bombą kaloryczną, stąd odradza się spożywanie go tym, którzy dbają o linię. Jednak majonez w racjonalnych dawkach może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Poza tym świetnie sprawdzi się poza kuchnią. O mniej lub bardziej znanych właściwościach majonezu dowiesz się, czytając artykuł.

Reklama

Czym jest majonez

Majonez to zimny sos, który stanowi dodatek do popularnych dań. Jego rodowód sięga XVIII wieku, gdy francuscy żołnierze z powodu braku zaopatrzenia na Minorce stworzyli emulsję na bazie żółtek i oliwy z oliwek. Obecnie znany jest na całym świecie - towarzyszy m.in. holenderskiemu matiasowi i jest idealnym dopełnieniem do frytek belgijskich. W Polsce znany jako dodatek do jajek, kanapek oraz składnik sałatki jarzynowej serwowanej na każdej imieninowej imprezie.

Zdrowotne właściwości majonezu

Wybierając majonez w sklepie, należy dokładnie czytać etykiety umieszczone na opakowaniu – zdrowy nie może posiadać konserwantów i sztucznych dodatków. Jest to o tyle ważne, że emulsja sama w sobie posiada bardzo dużo tłuszczu. Majonez przygotowany z dobrej jakości składników dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Żółtka jaj uzupełniają dawkę "zdrowego" cholesterolu, a oliwa z oliwek zawiera potrzebne witaminy i mikroelementy oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Domowy majonez

Jeśli nie masz pewności co do właściwości zdrowotnych majonezu dostępnego w sklepie, można w kilka chwil przyrządzić swój własny. Do jego przygotowania potrzebne będą: jajko, łyżka octu winnego (opcjonalnie soku z cytryny), łyżeczka musztardy, 350 ml oleju (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy), sól i pieprz.

Jajko, musztardę i ocet umieść w wysokim naczyniu i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj olej do uzyskania odpowiedniej konsystencji i dopraw do smaku.

Inne zastosowania majonezu

Prócz zastosowań kulinarnych majonez wykazuje właściwości pielęgnacyjne; m.in. wpływa odżywczo na włosy i paznokcie. Wystarczy moczyć w nim palce przez kilka minut, a następne spłukać. Czynność trzeba powtarzać codziennie do momentu uzyskania efektu odżywionych paznokci. Natomiast nałożenie go na umyte włosy sprawi, że zamiast suchych i łamliwych staną się odżywione i puszyste. Ponadto majonez uratuje dom z niejednej opresji. Skrzypiące drzwi pozostaną wspomnieniem, jeśli jego odrobiną posmaruje się zawiasy. Niechciane naklejki na meblach zostaną szybko usunięte za pomocą tego sosu: wystarczy posmarować nim naklejkę i pozostawić na kilka minut, po czym przetrzeć ją nawilżoną gąbką – powinna odejść bez śladu. Guma do żucia naklejona na podeszwie nie będzie stanowić problemu, jeśli posmaruje się ją majonezem, a następnie delikatnie usunie za pomocą noża.

Jeśli na kuchennym blacie albo stole został nieestetyczny biały krąg po gorącym kubku, należy go posmarować emulsją i pozostawić na kilka minut. Po przetarciu wilgotną szmatką powierzchnia będzie jak nowa. Łatwo można pozbyć się pęknięć z drewnianych mebli, smarując je majonezem – sprawi to, że drewno napęcznieje, a rysy znikną.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama