Reklama

Lista produktów, które szkodzą trzustce. Po takiej uczcie jest wykończona

W trakcie planowania codziennych posiłków wielu z nas skupia się na tym, by spożywane produkty służyły zgrabnej sylwetce. Wygląd to jedno, ale jeszcze ważniejsze jest zadbanie o narządy wewnętrzne, dzięki którym możemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Tym razem nacisk kładziemy na to, jak zadbać o trzustkę. Ta niewielka część ciała spełnia ważne funkcje w organizmie, a jednocześnie przez wiele lat może nie dawać niepokojących sygnałów. Czego nie lubi trzustka i co lepiej wyeliminować z talerzy? Przygotowaliśmy listę produktów, które najbardziej jej szkodzą.

Gdzie leży trzustka u człowieka? Jakie są jej funkcje?

Zacznijmy od krótkiej powtórki z anatomii. Gdzie znajduje się trzustka? Położona jest w górnej części jamy brzusznej, tuż nad żołądkiem. Dla większej dokładności dodać można, że znajduje się na lewo od kręgosłupa. Zlokalizowana jest w pobliżu śledziony i dwunastnicy. Uznaje się ją za narząd gruczołowy o długości od 10 do 20 centymetrów.

Wiemy już, po której stronie jest trzustka, ale jeszcze ważniejsza jest jej rola w organizmie. Odpowiada ona za dostarczanie do jelita cienkiego enzymów niezbędnych dla trawienia pożywienia - tłuszczów, węglowodanów i białek. Trzustka produkuje również hormony, które regulują poziom glukozy we krwi (insulinę i glukagon), więc jej prawidłowe funkcjonowanie jest kluczowe w kontekście zapobiegania cukrzycy.

Reklama

Objawy "cichego zawału" łatwo przeoczyć. Skąd wiedzieć, że się go miało?

Jak daje znać chora trzustka?

Narząd przez wiele lat może nie dawać żadnych niepokojących czy utrudniających życie symptomów. Niestety, może to skutkować tym, że przez długi czas nadwyrężamy jego możliwości zwłaszcza przez kiepskie nawyki dietetyczne. Brak refleksji nad stanem trzustki najczęściej doprowadza do jej zapalenia. Na rozwój choroby najbardziej narażeni są mężczyźni po 40. roku życia. Uważać jednak powinien każdy.

Najczęstsze objawy ostrego zapalenia trzustki to:

  • ból w górnej części brzucha;
  • gorączka;
  • nudności i wymioty;
  • ból mięśni;
  • przyspieszone tętno;
  • wzmożone pragnienie.

Zapalenie trzustki może przybierać również formę przewlekłą. W takiej sytuacji wyczulonym trzeba być nie tylko na objawy pokroju wymiotów i biegunki. Dochodzą do tego:

  • ból nadbrzusza pojawiający się do 30 minut po spożytym posiłku;
  • spadek masy ciała, wynikający z odwodnienia;
  • świąd skóry;
  • wysypka skórna;
  • podwyższony poziom glukozy we krwi;
  • żółtaczka.

Zaskakujące ustalenia naukowców. Już wiadomo, co jeść, aby długo żyć

Czego nie lubi trzustka? Tłuste mięsiwa idą w odstawkę

Chora trzustka wymaga diety niskotłuszczowej. Również w celach profilaktycznych należy ograniczyć spożycie tłustych mięs i jego przetworów. Jeśli zaś chodzi o sposób obróbki lepiej postawić na gotowanie na parze i pieczenie w rękawie niż panierowanie mięsnych kąsków i smażenie ich w głębokim tłuszczu.

Czego unikać w diecie dla zdrowia trzustki? Pasztety, salcesony i parówki powinny zniknąć z menu. Są nie tylko tłuste, ale niejednokrotnie wypełnione także konserwantami i wzmacniaczami smaku. Sceptycznie trzeba podejść również do podrobów, zwłaszcza: flaczków, wątróbek i żołądków, które stanowią ogromne obciążenie dla trzustki.

Bezcukrowe oczyszczanie trzustki

Na liście produktów, które szkodzą trzustce, nie można pominąć cukru. Jego nadmierne spożycie prowadzi do wzrostu masy ciała, nadwagi i otyłości, ale sprzyja także stanom zapalnym tego narządu. Konieczne jest uświadomienie sobie, że cukier znajduje się nie tylko w składzie tak oczywistych produktów, jak ciastka, batony i napoje gazowane.

Czytanie etykiet musi stać się naszym nawykiem. Do produktów bogatych w ten składnik należą nawet płatki śniadaniowe, pieczywo czy keczup. Syropy owocowe i dżemy też powinny wzbudzić nasze wątpliwości.

Trzustka nie w sosie

Kiepska kondycji narządu może wynikać z naszego uwielbiania dla tłustych śmietanowych sosów. Są one wyjątkowo ciężkostrawne, więc po takiej biesiadzie możemy czuć się ociężali. Zwłaszcza jeśli połączymy je z solidną porcją tłustego mięsa albo smażonych frytek. Takie zestawienia powoli wykańczają trzustkę, więc lepiej ich unikać.

Jak wpływają surowe warzywa i owoce na trzustkę?

Ich obecność na liście produktów negatywnie oddziałujących na trzustkę może być zaskakująca. W końcu wiele się słyszy o istotnej roli owoców i warzyw w codziennej diecie. Zaleca się je zjadać w formie jak najmniej przetworzonej. Wyjątkiem są jednak sytuacje, gdy zmagamy się z dolegliwościami trzustki.

Ostrożność trzeba zachować już w momencie, gdy po ich degustacji odczuwamy wzdęcia i bóle brzucha. Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z tych produktów. Wymagać będą jednak obróbki. Owoce warto spożywać w formie domowego kompotu, a warzywa gotować na parze.

Mimo wszystko istnieją produkty, które przy zapaleniu trzustki należy całkowicie wyeliminować. Zaliczają się do nich:

  • rośliny strączkowe;
  • kapusta;
  • czosnek;
  • cebula;
  • por;
  • czereśnie;
  • śliwki.

Polecamy:

Jedz jak najczęściej. Tak uwolnisz hormon szczęścia

Śpisz w ten sposób? To może prowadzić do cukrzycy i nadciśnienia

INTERIA.PL
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama