Reklama

Leśne owoce: Co zawierają? Dlaczego warto je jeść?

Owoce leśne takie jak poziomki, borówki, jeżyny oraz maliny nierozerwalnie kojarzą się z latem. Mają w sobie moc witamin, wykorzystuje się je w medycynie ludowej, a ich smak zdobył rzeszę zwolenników. Samodzielne ich zbieranie to doskonała okazja do relaksu i obcowania z naturą. Taka wyprawa jest z całą pewnością korzystna dla zdrowia. Dlaczego warto jeść owoce leśne? Co w sobie zawierają? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Dlaczego warto jeść owoce leśne?

Owoce leśne posiadają szereg właściwości, które są korzystne dla zdrowia. To prawdziwa bomba witaminowa oraz skarbnica wielu ważnych minerałów i mikroelementów. Warto wiedzieć, że odmiany uprawiane na plantacjach nie mają takiego samego działania prozdrowotnego jak owoce pochodzące prosto z lasu. Mają też bardziej intensywny smak i aromat. Jednak zaleca się, aby nie jeść ich bezpośrednio z krzewów, ponieważ mogą się na nich znajdować szkodliwe pasożyty. Umycie ich pod bieżącą wodą pozwoli na ich bezpieczne spożycie.

Borówka czarna

Borówka czarna jest bardzo cenną rośliną, której działanie wykorzystuje się we współczesnej fitoterapii. Ważne jest, że nie tylko smaczne owoce mają szereg zastosowań zdrowotnych - cała roślina ma zbawienny wpływ na organizm człowieka. Owoce borówki zawierają mnóstwo witamin (A, C oraz grupy B) oraz minerałów (potas, wapń, fosfor, magnez). Dodatkowo posiadają antyoksydanty, które skutecznie chronią ciało przed przedwczesnym starzeniem się i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Borówka czarna polecana jest przede wszystkim dla osób ze słabą odpornością, problemami trawiennymi i borykających się ze schorzeniami narządu wzroku.

Poziomki

Poziomki znajdziemy najczęściej na skraju lasu oraz na rozległych polanach. Są cenniejsze niż odmiany ogrodowe i tylko te mają szereg wartości zdrowotnych. To bogate źródło mikroelementów, z czego najważniejsze to witamina C, żelazo, potas, wapń, fosfor i siarka. Poziomki powinny zostać docenione przez osoby ze schorzeniami jelit i żołądka oraz przez te, które cierpią z powodu częstych infekcji układu moczowego. Ogromną wadą tych owoców jest ich krótka trwałość: zebrane szybko pleśnieją, dlatego trzeba je spożywać od razu po zerwaniu.

Jeżyna

Jeżyny podobne są do malin, jednak różnią się barwą (są czarne bądź granatowe) i nie są tak delikatne. Mają charakterystyczny cierpki i niezbyt słodki smak. Zawierają bardzo duże pokłady witamin A oraz E (bardzo silny przeciwutleniacz nazywany również „witaminą młodości”). Tak samo jak w przypadku borówki czarnej liście jeżyny służą do przygotowania zdrowotnych naparów, które doskonale sprawdzają się w leczeniu drobnych infekcji (takich jak przeziębienie) oraz w zwalczaniu pierwszych objawów grypy.

Leśna malina

Maliny, które spotyka się w lesie, są drobniejsze od tych uprawianych na plantacjach, za to mają intensywniejszy smak i aromat. Owoce wykazują wysoką obecność witaminy C oraz garbników, dlatego przygotowane z nich napary są idealne na przeziębienie. Warto je stosować także w innych dolegliwościach, ponieważ mają działanie napotne, oczyszczające, wykrztuśne, moczopędne oraz przeciwgorączkowe. Maliny powinny być również spożywane przez osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego: wspomagają jego pracę oraz chronią przed zaburzeniami trawienia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama