Reklama

Kumkwat: Właściwości i zastosowania

Kumkwat nazywany jest "złotą pomarańczą" i rzeczywiście wygląda jak miniaturowa wersja tego owocu. Można jeść go ze skórką i wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje, a do tego wykazuje wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Przede wszystkim odmładza skórę i pomaga zwalczyć przebarwienia, wzmacnia też wzrok i chroni przed niektórymi chorobami oczu. Zwiększa też naturalną odporność organizmu, łagodzi dolegliwości trawienne i doskonale wpływa na serce. Sprawdź, co zawiera kumkwat i w jaki sposób wykorzystać go w kuchni.

Czym jest kumkwat i co zawiera?

Kumkwat to egzotyczna roślina pochodząca z Chin. Te specyficzne owoce cytrusowe rosną na kolczastych i wiecznie zielonych drzewach lub krzewach. Obecnie uprawia się je w wielu krajach Ameryki Południowej i Północnej, Afryki i Azji, także jako roślinę ozdobną. Drzewa osiągają do 2 metrów wysokości i tolerują niskie temperatury do -10 stopni Celsjusza. Owoc kumkwatu przypomina śliwkę, a także miniaturową pomarańczę. Charakteryzuje się jednak wyjątkowo cienką i miękką skórką, którą można jeść. W kumkwacie znajduje się wiele cennych substancji odżywczych: witamin (duże ilości witaminy A, C oraz B2), minerałów (magnez, potas, wapń, fosfor) oraz flawonoidów. Owoc ten jest niskokaloryczny (100 g dostarcza 70 kalorii) i ma niski indeks glikemiczny. Charakteryzuje się kwaśno-słodkim smakiem z nutą goryczy.

Właściwości kumkwatu

Kumkwat wykazuje wiele cennych właściwości. Stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność, co chroni przed infekcjami i przyspiesza ich zwalczanie. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia groźnych chorób oczu, takich jak kurza ślepota, jaskra czy zaćma i pozytywnie wpływa na kondycję wzroku. Znajdujące się w "złotych pomarańczach" flawonoidy usuwają z organizmu wolne rodniki, przez co stanowią naturalną ochronę przed uszkodzeniami komórek i nowotworami. Zapobiegają też miażdżycy i wzmacniają naczynia krwionośne, co chroni przed groźnymi chorobami serca. Kumkwat jest też wartościowym owocem dla osób na diecie redukcyjnej – zmniejsza dolegliwości trawienne, chroni przed zaparciami i wspomaga detoksykację organizmu. Jest niskokaloryczny i nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi, więc może stanowić zdrową przekąskę także dla diabetyków.

"Złote pomarańcze" mają też zbawienny wpływ na urodę – spowalniają procesy starzenia się skóry, wygładzają zmarszczki i pomagają zwalczyć przebarwienia (witamina C stymuluje produkcję kolagenu i ma właściwości rozjaśniające). Odżywiają też cerę i ujędrniają ją (dzięki znajdującej się w owocach witaminie A).

Zastosowania kumkwatu

Kumkwat nie jest uprawiany w Polsce, ale owoce można kupić w dużych sklepach spożywczych (kilogram kosztuje ok. 30 zł). Najlepiej kupować owoce intensywnie pomarańczowe, o jednolitym kolorze oraz takie, które mają jędrną skórkę.

Owoce kumkwatu ze względu na oryginalny smak będą idealnym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych, koktajli, a także dżemów i konfitur. Warto przygotować z nich także kompoty, a nawet nalewkę o właściwościach leczniczych. Kumkwat doskonale komponuje się też z wytrawnymi potrawami, a nawet mięsem. Owoce warto doprawić cynamonem, gałką muszkatołową lub kardamonem i dodać do posiłku. Można też przygotować z nich gęsty, pikantny lub słodki sos (tzw. chutney). Miłośnicy słodkości wykorzystują kumkwaty do ciast, tart, ciasteczek, a nawet tortów. Złote pomarańcze będą też piękną dekoracją wielu deserów i potraw.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama