Reklama

Korzyści płynące z jedzenia gorzkiej czekolady

Uwielbiamy używać jej do przygotowywania deserów, ale rzadko jemy ją bez dodatków pozbawiając się solidnej dawki wartości składników odżywczych. O czym mowa? O gorzkiej czekoladzie, która nie bez powodu uznawana jest za jeden z najzdrowszych słodyczy. Zawdzięcza to kakao, z którego powstaje. Regularnie jedzona gorzka czekolada poprawia humor, zmniejsza ryzyko zawału, a także przyspiesza spalanie tłuszczu. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie.

Co cennego znajdziemy w gorzkiej czekoladzie?

Gorzka czekolada to bogactwo wielu wartości odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Niestety, często pozbawiamy się ich na własne życzenie rezygnując definitywnie z jedzenia czekolady. Tracimy tym samym sporą dawkę:

* witamin: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D;

* minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, miedzi, manganu sodu;

* kwasu pantotenowego;

* błonnika;

* białka;

* kwasów nienasyconych.

Dlaczego jeszcze warto jeść gorzką czekoladę?

Wspomaga pracę mózgu

Dzięki sporej ilości magnezu oraz pirazynie gorzka czekolada działa dobroczynnie na pracę naszego mózgu. Pobudza go, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację oraz pamięć. Jest niezbędna w diecie studentów, uczniów oraz osób, które pracują umysłowo.

Wzmacnia serce

Z kolei polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływają na serce, a konkretnie wzmacniają go i zapobiegają zawałowi, a to wszystko potwierdzone badaniami, które przeprowadzili holenderscy naukowcy. Według nich osoby, które regularnie jedzą gorzką czekoladę, są dwa razy mniej narażone na choroby układu sercowo-naczyniowego niż te, które jej nie spożywają.

Przyspiesza spalanie tłuszczu

Warto również wiedzieć, że gorzka czekolada, a konkretnie kakao, z której powstaje, wykazuje zdolność spalania tłuszczu. Wystarczy zjeść dwie kostki czekolady deserowej kilkanaście minut po posiłku. Taka dawka poprawi przemianę materii i zainicjuje proces spalania tłuszczu.

Oczyszcza nerki

Za sprawą dużej zawartości teobrominy gorzka czekolada usprawnia również pracę wątroby. Jak? Teobromina działa moczopędnie, jednocześnie oczyszczając wątrobę.

Zwiększa libido

Gorzka czekolada działa również jak afrodyzjak. Poprawia nastrój, krążenie krwi w organizmie i pobudza zmysły. W efekcie mamy większą ochotę na seks, a doznania seksualne są wyraźniej odczuwalne. Powinna zatem znaleźć się w diecie osób po 50 roku życia, gdy libido jest zdecydowanie mniejsze.

Poprawia wzrok

Okazuje się, że czekolada deserowa jest również niezbędna dla zdrowia naszych oczu. Antyoksydanty obecne w gorzkiej czekoladzie chronią oczy, a także inne narządy w naszym organizmie przed działaniem wolnych rodników - związków odpowiedzialnych za rozwój najpoważniejszych chorób.

Kalorie

W zależności od zawartości kakao, czekolada gorzka ma różną ilość kalorii. Przyjrzyjmy się tym najpopularniejszym rodzajom tego produktu:

* gorzka czekolada o 60-procentowej zawartości kakao - 516 kalorii w 100 gramach, 31 kalorii w jednej kostce;

* gorzka czekolada o 64-procentowej zawartości kakao - 502 kalorii w 100 gramach, 30 kalorii w jednej kostce;

* gorzka czekolada o 70-procentowej zawartości kakao - 566 kalorii w 100 gramach, 34 kalorii w jednej kostce;

* gorzka czekolada o 85-procentowej zawartości kakao - 530 kalorii w 100 gramach, 32 kalorii w jednej kostce;

* gorzka czekolada o 90-procentowej zawartości kakao - 592 kalorii w 100 gramach, 36 kalorii w jednej kostce;

* gorzka czekolada o 99-procentowej zawartości kakao - 590 kalorii w 100 gramach, 35 kalorii w jednej kostce.

Jak często jeść gorzką czekoladę?

By odczuć pozytywny wpływ gorzkiej czekolady na nasze zdrowie, należy jeść około trzech kostek dziennie. Najlepiej kilkanaście minut po dużym posiłku.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama