Reklama

Korzeń maca: leczy bóle i poprawia potencję

Korzeń maca, często spotykany również pod nazwą żeń-szeń peruwiański, obecnie przeżywa swoje pięć minut sławy. Warto jednak zaznaczyć, że nie z byle przyczyny. Ta wyjątkowa roślina swoją popularność zawdzięcza rozlicznym właściwościom prozdrowotnym, a w szczególności jednej – zwiększaniu libido. Ponadto, poprawia płodność, skutecznie łagodzi dolegliwości miesiączkowe i leczy depresję. To tylko niektóre z cennych właściwości peruwiańskiego żeń-szenia. Poniżej tłumaczymy, dlaczego warto uwzględnić napar z korzenia maca w swojej diecie.

Co nieco o korzeniu maca

Korzeń maca należy do rodziny roślin kapustnych. Jest zatem kuzynem rzepy i kapusty. Pochodzi z peruwiańskich Andów, dlatego szczególnie doceniają go Indianie peruwiańscy. Od wieków wykorzystują tę cenną roślinę, by poprawić swoje samopoczucie i wzmocnić zdrowie.

Korzeń maca występuje pod wieloma nazwami, które pochodzą z różnych języków, m. in. jako żeń-szeń peruwiański, maca, ziele pieprzowe, a także maca-maca. Wykazuje wyjątkowo dużą ilość właściwości pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Nie bez powodu zaliczany jest do najbardziej wartościowych roślin. Znany jest głównie z właściwości leczących zaburzenia płodności u mężczyzn, pozytywnego wpływu na libido, a także z łagodzenia bóli menstruacyjnych. To jednak tylko niektóre z wielu pozytywnych właściwości tej rośliny.

Skład

Tajemnicą dobroczynnego działania żeń-szenia peruwiańkiego jest bogaty skład rośliny. To zaskakujące, ale korzeń maca zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania.

W korzeniu maca znajdziemy:

• 60 procent węglowodanów;

• 10 procent białka;

• Trzy procent tłuszczu;

• W pozostałą część składu wchodzą: kwasy omega-3 i omega-6; błonnik; witaminy: B1, B2, C i E; cynk, żelazo, siarka, wapń, magnez i jeszcze kilka innych cennych składników odżywczych.

Spora ilość węglowodanów redukowana jest działaniem błonnika, który jednocześnie poprawia pracę jelit. Na wyróżnienie zasługuje również białko, które mimo że jest pochodzenia roślinnego, zaliczane jest przez dietetyków do pełnowartościowych produktów.

Jak widać, korzeń maca posiada wszystko, czego nasz organizm potrzebuje. Nic dziwnego, że uznawany jest przez peruwiańskich Indian za ich podstawowe źródło energii.

Właściwości i zastosowanie

Korzeń maca jest obecnie bardzo popularny i wykorzystywany w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości i chorób. Oto kilka najpopularniejszych:

Poprawia potencję

To jedno z najpopularniejszych zastosowań korzenia maca. Badania wykazały, że napar z tej rośliny zwiększa popęd płciowy u mężczyzn i ułatwia erekcję. Co więcej, zwiększa produkcję i jakość nasienia, tym samym poprawiając płodność mężczyzny. Warto wiedzieć, że suszony korzeń maca jest jednym z głównych składników leków na potencję. Uznawany jest również za jeden z najskuteczniejszych naturalnych afrodyzjaków.

Łagodzi dolegliwości miesiączkowe i objawy menopauzy

Peruwianki od wieków stosują napar z korzenia maca jako środek łagodzący bóle miesiączkowe, a także uciążliwe objawy menopauzy. Regularne picie naparu z żeń-szenia peruwiańskiego skutecznie eliminuje uderzenia gorąca i zawroty głowy. Ponadto, peruwiańska medycyna wykorzystuje korzeń maca do leczenia zaburzeń hormonalnych, nieregularnych miesiączek, a także niepłodności u kobiet.

Dodaje energii i siły

Legendy peruwiańskie głoszą, że korzeń maca dodawał siły Inkom do walk. Obecnie napar z tej dobroczynnej rośliny zalecany jest osobom, które są osłabione fizycznie i psychicznie oraz, które potrzebują solidnej dawki energii. Maca redukuje również stres i zwiększa produkcję serotoniny. Ponadto, poprawia koncentrację i ułatwia zapamiętywanie. Herbatka z korzenia maca będzie idealnym uzupełnieniem jesiennej diety.

Wzmacnia odporność organizmu

Korzeń maca zawiera spore ilości alkaloidów – naturalnych związków organicznych, które wzmacniają odporność organizmu, jednocześnie chroniąc go przed poważnymi schorzeniami. Maca uznawana jest za roślinę, która przeciwdziała powstawaniu nowotworów i guzów. Wykazuje również działanie zapobiegawcze przeziębieniom i grypie.

Zmniejsza poziom złego cholesterolu i wzmacnia serce

Spore ilości kwasów omega-3, które występują w korzeniu maca, wzmacniają serce i poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Jak stosować korzeń maca?

Jedyną jadalną częścią tej cennej rośliny jest jej korzeń, który kształtem przypomina niewielką marchewkę. Niestety w Europie prawdopodobnie nie dostaniemy świeżego korzenia maca. Możemy jednak poprzestać na suszonej wersji, którą znajdziemy w sklepach z ekologiczną żywnością. Z żeń-szenia peruwiańskiego najlepiej przygotować herbatkę, którą należy pić regularnie. Już po kilku dniach stosowania odczujesz pierwsze efekty działania. Jeśli masz możliwość skosztowania świeżego korzenia maca, nie przepuść tej okazji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama