Reklama

Kombucza: Azjatycki eliksir długowieczności

Herbata z grzybem herbacianym to sekret naturalnej medycyny Dalekiego Wschodu. Od wieków kombucza uznawana jest w Azji za eliksir długowieczności. Posiada wiele zdrowotnych właściwości – wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, chroni przed rozwojem nowotworu. Kombucza poprawia także ogólne samopoczucie, jest polecana w stanach zmęczenia, bezsenności, braku koncentracji i apetytu. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i trawienny, wspomagając oczyszczanie organizmu. Właściwości lecznicze kombuczy nie zostały ostatecznie udowodnione przez naukowców, ale prowadzone na zwierzętach eksperymenty potwierdzają pozytywny wpływ napoju na organizm. Jak przygotować kombuczę i w jaki sposób ją stosować, by poprawić stan zdrowia?

Czym jest kombucza?

Kombucza to napój z grzyba herbacianego, znanego także pod nazwą grzybka japońskiego. Grzybek to tak naprawdę połączenie dobrych bakterii i drożdży żyjących w symbiozie. Kombucza posiada konsystencję galaretowatej masy, kształtem dopasowuje się do naczynia, w którym jest hodowana. Grzybek dodany do słodkiej herbaty rozpoczyna proces fermentacji, a w jego wyniku powstaje napój zawierający wiele bioaktywnych związków, mających pozytywny wpływ na organizm. Wśród nich są między innymi kwasy organiczne, witaminy, minerały oraz związki polifenolowe i przeciwutleniacze. Dlaczego napój jest tak cenny dla naszego zdrowia?

Właściwości lecznicze kombuczy

Związki polifenolowe, kwasy organiczne i witamina C mają właściwości przeciwutleniające – stymulują układ odpornościowy, łagodzą objawy stanu zapalnego stawów i chronią komórki przed uszkodzeniami, zapobiegając tworzeniu się nowotworów. Spowalniają także namnażanie się komórek nowotworowych i ich dalsze mutacje. Picie kombuczy ułatwia też organizmowi walkę ze szkodliwymi drobnoustrojami, takimi jak bakterie coli, gronkowiec czy drożdżaki.

Kombucza wspiera procesy oczyszczające i trawienne organizmu – poprawia funkcjonowanie trzustki i wątroby, przyspiesza metabolizm. Reguluje też politykę kwasowo-zasadową, co korzystnie wpływa na samopoczucie. Dzięki żywym kulturom bakterii jest świetnym probiotykiem – odtwarza naturalną mikroflorę, poprawia pracę jelit, zapobiega zaparciom i łagodzi objawy biegunki. Przeprowadzone badania wskazują też na skuteczność kombuczy w leczeniu wrzodów żołądka.

Znajdujące się w kombuczy witaminy i minerały korzystnie wpływają na serce – obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, dzięki czemu chronią przed miażdżycą i innymi chorobami. Witaminy z grupy B poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego – działają uspokajająco, pomagają zwalczyć bezsenność, wspomagają pamięć i koncentrację. Między innymi dlatego kombucza uznawana jest za napój dodający sił witalnych.

Jak przygotować kombuczę

Pierwszy grzyb należy kupić. Kosztuje kilkanaście-kilkadziesiąt złotych i można go zamówić w sklepach internetowych. Napój jest prosty w przygotowaniu, potrzebne są 2 litry wody, 160 g cukru i mocna herbata (najlepiej czarna lub zielona z 2-3 torebek lub łyżeczek w przypadku herbaty liśiastej) oraz grzyb herbaciany i 200 ml napoju z kombuczy (przy pierwszej produkcji można go zastąpić 2 łyżeczkami octu winnego). Esencję z herbaty należy wlać do dużego, szklanego słoja i dodać do niej pozostałą wodę, a całość posłodzić cukrem. Po ostygnięciu dodaj do roztworu poprzedni zaczyn z kombuczy lub ocet, a następnie grzybek kombuczy. Słoik nakryj gazą i owiąż gumką recepturką. Słoik odłóż w ciemne miejsce i pozostaw w temperaturze pokojowej na 7-10 dni. Napój przelej przez filtr do kawy i wlej do butelek, przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień. Grzybek wyjmij i opłucz wodą, by wykorzystać go do kolejnej fermentacji. Zostaw też w tym celu 200 ml przygotowanego napoju.

Przeciwwskazania do spożywania kombuczy

Zdrowa dawka kombuczy to 50 ml dziennie. Spożywanie większej ilości może prowadzić do poważnych chorób. Do tej pory odnotowano śmierć kilku osób, do której mogło doprowadzić nadużywanie kombuczy. Śmierć nastąpiła na skutek silnej kwasicy mleczanowej i niewydolności organizmu. Znaczne przekraczanie zalecanej dawki może także skutkować nudnościami, wymiotami i bólem głowy, a także alergią i problemami z wątrobą. Specjaliści odradzają więc spożywanie napoju przez dłuższy czas.

Kombucza jest niewskazana dla osób z osłabioną odpornością (cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, nowotwory, wirusa HIV), ponieważ napój może zostać zainfekowany chorobotwórczymi grzybami. Kombuczy nie powinny też spożywać dzieci i kobiety w ciąży (ze względu na zawartość alkoholu), a także diabetycy i osoby z kamicą nerkową.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama