Reklama

Kolor oczu a zdrowie i dieta

O oczach nie bez przyczyny mówi się, że są zwierciadłem duszy. Jedno spojrzenie potrafi wyrazić, co czujemy i myślimy, a także jakie jest nasze podejście do życia. Wciąż popularne są teorie dotyczące związku koloru oczu z naszym charakterem. Jednak jeszcze ciekawszą tezą jest to, że kolor oczu informuje również o naszym zdrowiu i kondycji poszczególnych narządów. Zdaniem niektórych naukowców odpowiadają za to te same geny. W związku z tym naszą dietę też warto dopasować pod tym kątem. Sprawdź, co kolor oczu mówi o twoim charakterze czy zdrowiu i jaka dieta będzie dla ciebie najlepsza.

Oczy brązowe

Osoby o brązowych oczach są uczciwe, odpowiedzialne i asertywne. Wyróżnia je także optymizm i poczucie humoru. Z łatwością nawiązują relacje z innymi ludźmi, a rodzina i przyjaciele są dla nich priorytetem. Ciemnookie osoby cechuje również skrytość i tajemniczość, mają tendencję do ukrywania swoich uczuć i samodzielnej walki z problemami. Może to przyczyniać się do wewnętrznego napięcia i stresu, a także problemów z żołądkiem i jelitami. Słabe punkty to również wątroba i woreczek żółciowy. Dlatego osoby o brązowych oczach powinny unikać tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Ich codzienna dieta musi być za to bogata w błonnik, ryby i chude mięso – dzięki temu łatwo przyspieszyć przemianę materii i walczyć z zaparciami. Pracę wątroby wspomogą też warzywa i owoce (w szczególności marchew, buraki i dynia, pieczone jabłka). Kluczowe dla brązowookich osób jest spożywanie posiłków regularnie i bez pośpiechu.

Oczy niebieskie

Osoby o niebieskich oczach słyną z tego, że są świetnymi przyjaciółmi. Zawsze można na nich liczyć, cechuje ich empatia, wierność i umiejętność dochowywania tajemnic. To również osoby wrażliwe, ze skłonnością do wpadania w sentymentalny i melancholijny nastrój. Rzadko lubią mówić o sobie. W kwestiach zdrowotnych mogą poszczycić się dobrą przemianą materii, ale ich słabym punktem jest żołądek, nerki i pęcherz. Nieco częściej zmagają się też z infekcjami i są bardziej narażone na cukrzycę. Dlatego ich dieta powinna obfitować w błonnik, warzywa i owoce, a także nabiał. Niebieskookie osoby powinny za to ograniczyć spożywanie mięsa i słodyczy.

Oczy szare

Osoby o szarych oczach cechuje mądrość, wrażliwość i ambicja. Często są zdeterminowane, by osiągnąć cel dzięki solidnej pracy. To również osoby kreatywne i potrafiące poradzić sobie nawet w najtrudniejszych sytuacjach. Chętnie troszczą się o innych i potrzebują bliskości, jednocześnie bywają skryte i mogą mieć problem z nawiązywaniem nowych znajomości. Mają też tendencję do popadania w pracoholizm. Szarookie osoby mogą mieć problem ze zbyt wolną przemianą materii, dlatego powinny regularnie spożywać lekkostrawne posiłki bogate w błonnik. Przydatne będą też produkty dodające energii i poprawiające nastrój: warzywno-owocowe koktajle, herbaty ziołowe czy gorzka czekolada.

Oczy zielone

Zielonookie osoby słyną z kreatywności i twórczego zapału. Często mają duszę artystów, są indywidualistami o dużej inteligencji. Cechuje ich żywiołowość, odporność na stres, a także rzetelność i odpowiedzialność. Nic dziwnego, że mają wielu przyjaciół – postrzegane są jako niezwykle atrakcyjne i o dużym temperamencie. Osoby o zielonych oczach mogą jednak zmagać się z problemami metabolicznymi i niedoborem energii. Częściej odczuwają zimno i są bardziej narażone na infekcje. Ich słabym punktem jest pęcherz oraz nerki. Dlatego do diety warto włączyć rozgrzewające herbaty i koktajle, ostre przyprawy, kakao oraz kawę w umiarkowanych ilościach. Pożądane są też zdrowe tłuszcze (przede wszystkim tłuste ryby morskie, oleje roślinne, awokado) i węglowodany złożone. Bardzo cenne będą produkty wspierające układ moczowy: żurawina, czarne jagody, natka pietruszki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama