Reklama

Kiedy owoce szkodzą?

Wszyscy wiedzą, że spożywanie owoców sprzyja zdrowiu. Stanowią bogate źródło witamin i mikroelementów, dlatego powinny być włączane do codziennej diety. Zapobiegają nowotworom, wzmagają procesy trawienne i stanowią zdrowy zamiennik słodyczy. Jednak czasem zdarza się tak, że owoce mogą zaszkodzić; pojawiają się wtedy nieprzyjemne dolegliwości albo wzmagają niektóre już istniejące schorzenia. Poza tym są bardzo częstym alergenem. Kto powinien szczególnie uważać? Jakie dolegliwości mogą wywołać? O tym dowiesz się z artykułu.

Reklama

Owoce w codziennej diecie

Dlaczego owoce polecane są w codziennej diecie? Przede wszystkim z powodu obecności w ich składzie fruktozy, która jest cukrem prostym. Nie podnosi tak szybko poziomu insuliny w organizmie, co jest ważne dla tych, którzy zmagają się z cukrzycą. Poza tym fruktoza stanowi naturalny zamiennik substancji słodzących. Ważnym jest jednak, aby - jak zresztą we wszystkim - zachować umiar. Zbyt częste spożywanie owoców może powodować nietolerancję na fruktozę, która objawia się wzdęciami, bólami brzucha, kolkami oraz biegunkami.

Alergie pokarmowe

Organizm niekiedy nie toleruje pewnych zawartych w owocach związków. Dochodzi wtedy do reakcji alergicznych, które objawiają się najczęściej od razu po spożyciu pokarmu. Najczęstszymi objawami są: nudności, wymioty, biegunki i bóle brzucha; zapalenie spojówek, łzawienie, katar, duszności, obrzęk krtani albo ust; pieczenie, swędzenie skóry oraz wysypka. Jeśli po spożyciu jakiegokolwiek owocu pojawiły się niepokojące objawy, najlepiej natychmiast udać się do lekarza.

Problemy z jelitami

Osoby, które maja podrażnione jelita, powinny wystrzegać się spożywania surowych owoców, zwłaszcza jabłek i pomarańczy. Zawierają one bardzo dużo błonnika, który może nasilać istniejące stany zapalne oraz powodować uporczywe bóle. Dlatego jeśli został zdiagnozowany np. zespół Leśniowskiego-Crohna albo zespół jelita drażliwego, należy dowiedzieć się, których owoców na pewno trzeba unikać.

Choroby ważnych narządów

Jeśli ktoś cierpi na choroby niektórych narządów, powinien rozważnie spożywać owoce, które zawierają w sobie dużo potasu. Zbyt duża ilość tego pierwiastka w organizmie powoduje hiperkaliemię, czyli nadmiar potasu w organizmie. Zaburza ona pracę ważnych organów takich jak nerki i serce. Niektóre specyfiki przyjmowane w leczeniu związanych z nimi dolegliwości, zawierają w sobie ten pierwiastek, więc nie powinno się wtedy spożywać bananów, melonów, kiwi, brzoskwiń, awokado i agrestu.

Cytrusy w diecie

Cytrusy są bogatym źródłem witaminy C. Jednak okazuje się, że kwasy zawarte w tych owocach mogą w pewnych sytuacjach bardzo zaszkodzić. Szczególnie niebezpieczne są grejpfruty, które zawierają furanokumaryny; wchodzą one w interakcje z lekami. Dlatego jeśli ktoś je przyjmuje, lepiej nie popijać ich sokiem z cytrusów, a spożywanie grejpfruta odstawić na cały czas kuracji. Dodatkowo warto wiedzieć, że kwasy zawarte w tych owocach mogą przyczynić się do uszkodzenia szkliwa. Racjonalne ich dawkowanie, czyli raz dziennie nie przyniesie szkody uzębieniu.

Odpowiednia pora spożywania owoców

Warto wiedzieć, że spożywanie owoców musi mieć swoją odpowiednią porę. Najlepiej, by nie były one zjadane bezpośrednio przed snem. Podczas trawienia mogą wywołać wzdęcia, kolki i bóle brzucha, które zakłócają zdrowy i nieprzerwany odpoczynek. Dodatkowo zjedzenie ich nocą spowoduje, że organizm otrzymuje dodatkową dawkę energii, która nie pozwoli zasnąć przez pewien czas. Dlatego lepiej jeść je rano, by dawały moc na początek dnia.

Pestycydy

Obecnie w uprawach stosuje się pestycydy, które mają za zadanie chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami. Niestety, często odkładają się w glebie i mogą doprowadzać do zatrucia organizmu oraz powodować choroby autoimmunologiczne i nowotwory. Najwięcej mają je w sobie truskawki, jabłka, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie. Aby mieć pewność, że trujących składników jest w nich jak najmniej, warto wybierać te od lokalnych i sprawdzonych dostawców. Dodatkowo można owoce namoczyć w roztworze wody i sody oczyszczonej, a następnie dokładnie wypłukać, by pozbyć się trujących substancji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama