Reklama

Kalafior: Właściwości i zastosowanie

Kalafior to typowo letnie warzywo. W okresie od lipca do września zajadamy się nim z wielką chęcią. Wtedy spotkamy go również w naprawdę dobrych cenach. Warto jeść go regularnie, ponieważ kalafior to warzywo bogate w wiele cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Warto wiedzieć, że jest jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego.

Trochę o historii kalafiora

Kalafior to warzywo, które znane jest od czasów starożytnych. Początkowo uprawiany był w Azji Mniejszej. Następnie przywędrował do Włoch, a później do Francji. Źródła podają, że z kolei na początku XVII wieku Anglicy zawieźli go do Ameryki Południowej. Obecnie kalafior uprawiany jest na całym świecie. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść go przez całe lato.

Co zdrowego znajdziemy w kalafiorze?

Kalafior to bogate źródło wartości odżywczych. W tym niepozornym warzywie znajdziemy sporo witamin, minerałów, a także kwasów organicznych. Żeby nie być gołosłownym, podamy kilka tych najważniejszych.

* witaminy: A, B1, B2, B6, C, a także K;

* minerały: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk;

* kwasy organiczne;

* związki siarkowe;

* błonnik.

Właściwości kalafiora

Wiemy już, że kalafior dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie, ale jak konkretnie? Oto jego najważniejsze właściwości.

Zmniejsza ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów

Naukowcy dowiedli, że regularne jedzenie warzyw z rodziny kapustnych zmniejsza ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów. Szczególnie powinny jeść go kobiety, ponieważ są znacznie bardziej narażone na zachorowanie.

Wspomaga pracę układu krążenia

Dzięki wysokiej zawartości witaminy K kalafior doskonale wpływa na układ krążenia. Chroni zatem organizm przed nadciśnieniem czy miażdżycą oraz wzmacnia serce.

Wspomaga trawienie

Kalafior to również bogate źródło błonnika pokarmowego, który przyspiesza trawienie i spalanie tłuszczu. Świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej i oczyszczającej. Najlepiej spożywać go wtedy w wydaniu na parze.

Działa przeciwzapalnie

Okazuje się, że kalafior wykazuje również działanie przeciwzapalne. Jedzony regularnie zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji bakteryjnych oraz stanów zapalnych w organizmie.

Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy

Kalafior to warzywo, które ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą go jeść cukrzycy. Spożywając kalafiora, nawet w dużych ilościach, możemy być pewni, że nie przyczyni się on do rozwoju tego schorzenia.

Poprawia pracę komórek nerwowych

Obecny w kalafiorze fosfor przyspiesza regenerację błon komórkowych. Jest pierwiastkiem niezbędnym dla odpowiedniej pracy mózgu oraz układu nerwowego.

Jak przyrządzić kalafiora?

Kalafior często gości na polskich stołach w różnych wydaniach. Jeśli stosujemy dietę light, przygotujmy kalafior na parze i zjedzmy go z lekką sałatką. Dla miłośników tradycyjnej kuchni, proponujmy przyrządzić kalafiora w panierce. Wystarczy gotować warzywo przez 10 minut, następnie obtoczyć go w jajku z dodatkiem przypraw, a na koniec w bułce tartej. Tak przygotowany kalafior wrzucamy na tłuszcz i smażymy do zarumienienia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama