Reklama

Jedzenie, które hamuje starzenie. Produkty, które odejmują lat

Niejedna z nas chciałaby cieszyć się młodym i pięknym wyglądem przez wiele lat. Część nie musi się o to martwić, gdyż mają to zapisane w genach. Te, które mają mniej szczęścia, nie są skazane na drogie zabiegi medycyny estetycznej. Wystarczy odpowiedni styl życia oraz dieta, by oznaki starzenia wystąpiły u nas zdecydowanie później. W takim razie, co jeść, by zachować młody wygląd? Które produkty odejmują lat? Gdzie znajdziemy tzw. witaminę młodości? Sprawdźmy.

Jedzenie, które hamuje starzenie

Wiele gwiazd, które znamy z pierwszych stron gazet, cieszy się nienagannym, młodym wyglądem oraz cerą pozbawioną zmarszczek. Nie zawsze jest to wynik chirurgicznej ingerencji, tylko zdrowego stylu życia. Unikanie używek, odpowiednia ilość snu, solidna dawka ćwiczeń fizycznych - to tylko część z codziennego rytmu dobowego oraz gwarant dobrego samopoczucia. Do tego najważniejsza jest odpowiednia dieta, która odgrywa kluczową rolę w zachowaniu młodego wyglądu. Sekretem jest spożywanie produktów, które rewelacyjnie wpływają na cały organizm.

Dorsz

Dorsz jest jedną z ryb, które posiadają najwięcej prozdrowotnych właściwości. Znana jest z tego, że pozyskuje się z niej drogocenny tran, który jest wspaniałym suplementem wzmacniający odporność. To nie jest jedyna zaleta spożywania dorsza. Dostarcza nam kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają przed powstawaniem chorób układu krążenia. Obecność antyoksydantów zapewnia skuteczną ochronę przed starzeniem się organizmu i rozwojem nowotworów. Poza tym w dorszu znajdziemy garść drogocennych witamin: A, D oraz tych z grupy B. Jedząc tę rybę regularnie, szybko zauważymy różnicę w wyglądzie cery.

Brokuły

Te zielone warzywa doskonale sprawdzają się w walce z wszelkimi chorobami. To zasługa szeregu zawartych w nim witamin oraz sulforafanu – silnego przeciwutleniacza, który skutecznie chroni przed najczęstszymi nowotworami: piersi, prostaty, płuc oraz jelita grubego. Brokuły wspaniale poprawiają kondycję cery, wzmacniają wzrok oraz skutecznie podnoszą odporność organizmu. Niestety, często źle przyrządzamy to cudowne warzywo, pozbawiając je cennych wartości odżywczych. Najkorzystniej jest je blanszować, krótko gotować na parze (3-4 minuty) albo zjadać je na surowo.

Marchew

To jedno z najpopularniejszych na naszych stołach warzyw. Jest też składnikiem wielu surówek i zup. Chętnie sięgamy po nią jako przekąskę między posiłkami. Co znajdziemy w tym wszystkim znanym warzywie? Przede wszystkim karoteny, które odpowiadają za jej piękną i intensywną barwę. Dodatkowo są one silnymi przeciwutleniaczami, które szybko pozbywają się z naszego organizmu wolnych rodników. Poza tym jest to skarbnica witaminy A, której niedobór powoduje pogorszenie kondycji skóry – pojawiają się na niej przebarwienia oraz szybko staje się sucha i matowa. Wtedy jest bardziej podatna na uszkodzenia oraz uwidaczniają się na niej zmarszczki.

Otręby

Otręby są pozyskiwane ze zbóż. Dostarczają solidnej porcji błonnika, który reguluje pracę jelit. Te ostatni, prócz ważnych funkcji w układzie pokarmowym, wpływa na cały nasz organizm. Dzięki temu szybciej wydala produkty przemiany materii, usuwa niebezpieczne toksyny, ułatwia wchłanianie cennych wartości odżywczych oraz sprawia, że łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Otręby posiadają cenne witaminy A oraz te z grupy B.

Buraki

Buraki stanowią oręż w walce z nowotworami. Wszystko dzięki zawartej w nich betaninie, która skutecznie opóźnia starzenie się komórek organizmu. Poza tym chroni również przed anemią. Sok z buraka szczególnie polecany jest dla pań, które cierpią z powodu menopauzy. Niweluje uderzenia gorąca, łagodzi nawracające migreny, a dodatkowo reguluje pracę serca.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest sprzymierzeńcem w walce o szczupłą sylwetkę. To źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią układ krążenia. Poza tym oliwa jest wspaniałym środkiem kosmetycznym. Zapobiega łamaniu się włosów oraz paznokci. Nakładana na skórę powoduje, że staje się dostatecznie nawilżona oraz jędrna. To zasługa witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości.

Żurawina i ananas

Żurawina uznawana jest za superfood, to znaczy, że zawiera wyjątkową ilość dobroczynnych dla zdrowia składników. Jak wpływa na nasz wygląd? Skutecznie nawilża skórę, reguluje jej pH oraz widocznie ją wygładza. Natomiast ananas zawiera moc witamin (A, C oraz grupy B). Obecna w nim bromelaina wyjątkowo korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama