Reklama

Jakie zupy jeść na diecie?

Wiele z nas uważa, że zupa to bezwartościowe danie. Ale naukowcy udowodnili, że dzięki niej jesteśmy bardziej najedzeni, a do tego dostarczamy do organizmu o 100 kalorii mniej niż przy diecie bez zupy. Witamina C i naturalne kwasy z warzyw dodanych do zup pomagają lepiej spalać tłuszcz. Białko zawarte w mięsie wspiera przemianę materii i na długo zapewnia uczucie sytości. Dzięki płynnej formie zupa pomaga pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, które utrudniają przemianę materii. Odrobina przypraw nie tylko poprawia smak zupy, ale korzystnie wpływa na metabolizm. Jakie zupy pomogą ci schudnąć, gdy jesteś na diecie?

Reklama

Zupa marchewkowa z imbirem

Jak działa: zupa dobrze oczyszcza organizm. Imbir rozgrzewa nas od środka, „podkręcając” przemianę materii.

Składniki: pierś z kurczaka, 1/2 kg marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm), pieprz.

Przygotowanie: do 2 l wody włóż mięso, pokrojoną marchew, ziemniaki i pietruszkę, zagotuj. Imbir obierz i zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, dodaj do zupy, gotuj do miękkości. Przypraw, zmiksuj. Nie dosalaj.

Odchudzająca zupa z pieprzem cayenne

Składniki: średnia cebula, 2 ząbki czosnku, czerwona papryka, 250 g pieczarek, 2 łyżki oliwy, 500 g chudego zmielonego mięsa wołowego, 400 gram pomidorowego puree, 1 litr soku pomidorowego, 400 g fasoli kidney (z puszki), cytryna, pieprz cayenne, pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania: pokrój drobno cebulę i czosnek, a paprykę na cząstki. Pieczarki potnij w talarki. Rozgrzej w garnku oliwę, przysmaż na małym ogniu mięso (ok. 5 minut). Dodaj warzywa i pieczarki, smaż jeszcze przez 5 minut. Dorzuć pomidory i wlej sok, wymieszaj.

Fasolkę przepłucz na sitku i dodaj do zupy. Dopraw łyżką soku z cytryny i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne. Gotuj zupę na małym ogniu ok. 30 minut. Zupę obficie posyp pietruszką.

Zupa kapuściana z kminkiem

Jak działa: duża ilość wit. C przyspiesza spalanie tłuszczu. Kminek stymuluje trawienie.

Składniki: kawałek chudej wołowiny, 1/3 główki kapusty, 2 cebule, 2 pomidory, 1 papryka, 1 marchew, 1 łodyga selera naciowego, 2–3 ząbki czosnku, pęczek świeżych ziół (np. bazylii, oregano, estragonu), kminek.

Przygotowanie: kapustę poszatkuj. Pomidory sparz i obierz ze skórki, pokrój. Oczyść i pokrój resztę warzyw. Opłucz mięso i razem z warzywami zalej wodą (2 l). Dodaj zioła. Gotuj do miękkości. Dopraw kminkiem. Nie sól.

Zupa brokułowa z pieprzem

Jak działa: zupa zawiera dużo błonnika, który daje uczucie sytości. Pieprz doskonale wpływa na trawienie tłuszczów.

Składniki: noga z kurczaka (bez skóry), 1 brokuł, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Przygotowanie: marchew, pietruszkę, seler oczyść i pokrój. Mięso i warzywa zalej 2 l wody, dodaj przyprawy. Gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie. Brokuł podziel na różyczki i umyj. Dodaj do zupy. Gotuj 10 minut bez przykrycia. Możesz zmiksować zupę.

Co oprócz zupy?

Śniadanie przy diecie z zupą w roli głównej powinno być bogate w białko (np. chudy ser, wędlinę). W ten sposób dostarczysz organizmowi dużą dawkę energii oraz zapobiegniesz napadom głodu.

Zupę jemy na obiad i kolację – ok. 300 ml. Między posiłkami dozwolone są dietetyczne przekąski, bogate w witaminę C i wodę: surowe warzywa (papryka, ogórek, marchewka, kalarepa, rzodkiewka – z niskotłuszczowym jogurtem naturalnym lub pomidorową salsą w roli dipu), czy owoce (jabłko, gruszka, pomarańcza).

Podczas diety należy pić niegazowaną wodę (przynajmniej 2 litry), niesłodzone ziołowe i owocowe herbatki, a ograniczyć spożywanie kawy oraz czarnej herbaty.

Przekąski, które skutecznie poskromią głód

Migdały - zapewnią uczucie sytości. Zawierają dobre tłuszcze, błonnik, białko i wit. E. Nie jedz ich więcej niż 12 dziennie.

Seler naciowy - posmaruj kawałki selera masłem orzechowym. Poskromisz głód, wspomożesz pracę układu trawiennego.

Jajko - ma wysoką wartość odżywczą i daje uczucie sytości. Dzięki niemu spożyjesz mniej kalorii w ciągu dnia.

Kiwi - ta witaminowa bomba pomaga organizmowi pozbyć się toksyn. Plasterki kiwi polej miodem i jogurtem.

Bakłażan - 100 g jego miąższu to tylko 21 kcal! Grillowane plastry bakłażana z kleksem twarożku to sycąca przekąska.

Grejpfrut - jest bogaty w błonnik, więc hamuje apetyt. Dobry pomysł to zjedzenie połówki owocu przed posiłkiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama