Reklama

Jakie ziarna i nasiona są najważniejsze w diecie?

W pełni zbilansowana dieta zakłada obecność w niej ziaren i nasion. Bo te - o czym przekonywały już nasze babcie - mają fantastyczny wpływ na nasze zdrowie. Nie tylko dostarczają nam wszystkich pożądanych składników odżywczych, ale też pomagają zwalczyć wiele dokuczliwych dolegliwości i poprawić kondycję naszego ciała, skóry, włosów i paznokci. Czy wiesz, że jedna szklanka suszonych nasion arbuza zawiera 30.6 g białka, a maleńkie ziarenka gorczycy minimalizują objawy groźnych chorób, takich jak choćby reumatoidalne zapalenie stawów czy astma? O mniej lub bardziej zaskakujących właściwościach ziaren sezamu, pestek dyni, kminu i lnu dowiesz się z artykułu.

Reklama

Gorczyca do zadań specjalnych

Aż trudno uwierzyć, ile cennych substancji i składników odżywczych można odnaleźć w maleńkich ziarenkach gorczycy. Dzięki solidnej dawce selenu i magnezu pomagają między innymi niwelować stany zapalne i minimalizować objawy groźnych chorób, takich jak choćby reumatoidalne zapalenie stawów czy astma. Z kolei skumulowane w nich izotiocyjaniany wykazują działanie antynowotworowe, a minerały - takie jak wapń, żelazo, mangan, fosfor, cynk - oraz niacyna, błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i chronią nas przed chorobami serca. Małe ziarenka mogą okazać się również bardzo cenne przy rozmaitych dolegliwościach układu trawiennego, skutecznie usprawnić metabolizm, obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy, wesprzeć w walce z bezsennością i uodpornić organizm na działanie rozmaitych bakterii i wirusów. Co ciekawe, zwolennicy naturalnych metod dowodzą, że dzięki wmasowywaniu oleju musztardowego we włosy można znacznie poprawić ich kondycję i zapobiec ich wypadaniu.

Nasiona arbuza, czyli cenny zastrzyk białka

Czy wiesz, że jedna szklanka suszonych nasion arbuza zawiera 30.6 g, czyli 61 procent zalecanej dziennej ilości białka? Ponadto dostarczają nam cennych witamin z grupy B, które są niezbędne do przekształcania żywności w energię, w tym między innymi niacynę, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6 i kwas pantotenowy. Nasiona arbuza to także cenne źródło jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi.

Konopie najlepszy pomysł na nawilżanie

Doskonałym źródłem łatwo wchłanialnego przez organizm białka pochodzenia roślinnego są również nasiona konopi. Zawierają szeroką gamę cennych witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 i choćby z tych powodów są doskonałym uzupełnieniem diety sportowców, wegetarian i wegan. Z ciekawostek nadmienić warto, że olej pozyskany z nasion konopi wykazuje działanie silnie nawilżające i może być stosowany bezpośrednio na skórę przesuszoną i podrażnioną. Jednym z najlepszych i jednocześnie najłatwiejszych sposobów na spożycie nasion konopnych jest dodanie ich do koktajli. Wystarczy wymieszać je z owocami i starannie zblendować.

Ziarna sezamu dobre dla serca

Nie od dziś wiadomo, że ziarna sezamu wyjątkowo dobroczynnie wpływają na serce. Dzięki zawartym w nim substancjom zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi i chronią wątrobę przed uszkodzeniami. Ponadto wysoka zawartość witaminy E sprawia, że są produktem pożądanym w kosmetyce; stanowią skuteczny oręż w walce ze zmarszczkami oraz w profilaktyce chorób skóry. Są równie pożądanym składnikiem w diecie jak mleko. Pół szklanki nasion sezamu zawiera więcej wapnia niż taka sama ilość mleka. Przesadzać - zresztą podobnie jak w przypadku innych produktów - jednak nie warto, gdyż nadmierne spożycie sezamu może zaowocować nadmiernymi kilogramami. O czym jeszcze warto pamiętać? Na rynku znajdziemy rozmaite warianty sezamowych ziaren. Ważne, aby były pozbawione plam. Najlepiej wybierać te śnieżnobiałe.

Pestki dyni na odporność

Pestki dyni wspierają funkcje układu odpornościowego i bardzo dobroczynnie wpływają na męskie narządy rozrodcze. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, beta-karotenu, witaminy K oraz minerałów takich jak magnez, mangan, cynk i miedź. Obecne w nich fitosterole obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Podobnie jak ziarna sezamu powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach, ponieważ są bogate w kalorie. Nasiona dyni najlepiej kupić surowe i niesolone. W miesiącach zimowych można je uprażyć, dzięki czemu zachowają świeżość i smak. Można zjadać je same jako przekąskę między posiłkami, dodawać do sałatek i zup lub koktajli.

Kmin doskonale stymuluje trawienie

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania kminu w leczeniu zaburzeń trawiennych są znane od wieków. Wspiera walkę z wzdęciami, niestrawnością, biegunką i nudnościami. Najnowsze badania wskazują, że wykazują właściwości antynowotworowe. Wspierają między innymi terapię nowotworu żołądka i wątroby. Kmin jest bardzo pożądany w diecie matek karmiących, kobiet, które są w trakcie miesiączki i będących w ciąży, gdyż bardzo skutecznie uzupełnia wszelkie niedobory żelaza oraz - z uwagi na obecności tymolu - zwiększa produkcję mleka (u matek karmiących). Podobnie jak mleko i ziarna sezamu kmin pomaga uzupełnić wszelkie deficyty wapnia i tym samym zabezpiecza nas przez "cichym złodziejem kości", czyli osteoporozą.

Siemię lniane - superfood

Siemię lniane nie bez powodu nazywane jest polskim superfood. Jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin. Perfekcyjnie wpływa na nasz układ trawienny i pozwala pozbyć się wszelkich dolegliwości układu pokarmowego. Poza tym obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i jest wysoce pożądany w diecie cukrzyków. Len można nabyć w sklepach spożywczych lub w aptekach zarówno w formie mielonej lub tradycyjnej - czyli całych ziaren. Może stanowić fantastyczny i smakowity dodatek do sałatek, musli lub koktajli.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama