Reklama

Jakie są źródła wapnia w diecie wegańskiej?

Jednym z największych problemów jest dla wegan nie tyle znalezienie produktów, które nie mają w sobie nabiału, ale znalezienie takich, które uzupełnią ich zapotrzebowanie na wapń. Podajemy listę produktów, które mogą stanowić alternatywne do nabiału źródło wapnia.

Reklama

Wodorosty

Weganie nie jedzą ryb, ale muszą zaspokajać swoje zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3, jodynę, magnez i wapń. Nie muszą jednak zupełnie rezygnować z dobrodziejstw morskich otchłani. Wodorosty to warzywa, a jedna ich porcja zwiera aż 126 mg omawianego przez nas pierwiastka. To naprawdę dużo! Wodorosty mają także o wiele więcej wartości odżywczych oraz zbawienne działanie dla tarczycy.

Nasiona chia

Nasiona chia dostarczają bardzo wielu korzyści zdrowotnych. Są pomocne przy cukrzycy, problemach z wagą, chorobach serca, raku piersi, braku energii oraz wzmacniają zęby i kości. Dwie łyżki tych maleńkich nasion zawierają 177 mg wapnia, czyli około 18% twojego dziennego zapotrzebowania. Dostarczają także niezbędnego nam boru i magnezu. Możesz je jeść jako przekąskę lub dodać do śniadania lub deseru.

Mleko konopne

Mleko konopne to kolejny produkt bogaty w wapń. Jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego i sojowego. Kubek mleka konopnego dostarcza 30% dziennego zapotrzebowania na wapń. Dodatkowo zawiera 10 niezbędnych aminokwasów, kwasy omega-3, potas i żelazo. Jego produkcja jest nieszkodliwa dla środowiska. Mleko konopne ma świetny, lekko orzechowy smak.

Owoce

Suszone figi są to owoce o najwyższej zawartości wapnia na świecie. Nie są jednak jedyne. Prawda jest taka, że większość owoców może być źródłem tego pierwiastka. Mandarynki zawierają 43 mg, daktyle 15 mg, a porcja suszonych moreli 5 mg tego pierwiastka. Prym wiedzie jednak rabarbar, którego porcja zawiera imponujące 348 mg wapnia.

Amarantus

Amarantus, podobnie jak komosa ryżowa to właściwie nasiona, a nie ziarno. Tak jak komosa, amarant to świetny produkt często pojawiający się w daniach wegańskich. Zwiera cztery razy więcej wapnia, niż pszenica (116 mg). Ponadto ma w sobie żelazo i magnez. Przypadnie także do gustu tym, którzy unikają glutenu.

Seler

Seler pewnie wydaje ci się nudny, raczej bez smaku i niewart zachodu. A gdyby dodać do niego czegoś pysznego? Na przykład melasę trzcinową? Brzmi lepiej, prawda? Z selera lepiej nie rezygnować, ponieważ zawiera 81 mg wapnia. Możesz także spróbować posmarować kawałki selera masłem orzechowym, dzięki czemu uzyskasz smaczną i łatwą w przygotowaniu przekąskę idealną do pracy lub na wycieczkę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama