Reklama

Jakie są korzyści dla zdrowia wynikające z jedzenia ziemniaków?

Ziemniaki to czwarty w kolejności najczęściej uprawiany produkt żywnościowy na świecie tuż za ryżem, pszenicą i kukurydzą. Dlatego też ziemniaki stanowią podstawowy składnik wielu dań. Oprócz tego, że są smaczne i łatwo się je przyrządza, to zawierają również liczne substancje odżywcze. Poniżej przedstawiamy niektóre z korzyści dla zdrowia, które wynikają z jedzenia ziemniaków.

Reklama

Pomagają zrzucić zbędne kilogramy

Starasz się schudnąć? Ziemniaki zawierają węglowodany i złożone substancje odżywcze. Oznacza to, że dobrze ugotowany ziemniak, który zawiera zaledwie 26 kalorii świetnie sprawdzi się, jako element twojej diety. Ziemniaki charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że po zjedzeniu ich dłużej odczuwasz sytość, co eliminuje zbędne podjadanie.

Eliminują stres

Ziemniaki są niezwykle bogatym źródłem witaminy B6, która jest niezbędna do odnowy komórkowej, zdrowego układu nerwowego oraz zrównoważonego nastroju. Zaledwie 100g upieczonych w piekarniku ziemniaków zawiera 21 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6. Oprócz tego ziemniaki wpływają na produkcję organicznego związku chemicznego o nazwie GABA, który redukuje stres i wspomaga odpoczynek mózgu.

Redukują stany zapalne

Jeśli cierpisz na chroniczny stan zapalny wewnętrzny lub zewnętrzny, możesz wykorzystać zalety ziemniaków, aby z nim walczyć. Upieczony w piekarniku ziemniak jest łagodny i łatwy do strawienia, dzięki czemu redukuje wszelkie podrażnienia układu pokarmowego. Aby złagodzić zewnętrzne stany zapalne wystarczy potrzeć chore miejsce surowym ziemniakiem (ten sposób sprawdza się także w przypadku wrzodów w ustach).

Polepszają funkcjonowanie mózgu

Wpływ na twoją ogólną aktywność oraz zdrowie może mieć obecność ziemniaków w twojej diecie. Wysoka zawartość miedzi oraz żelaza napędza aktywność mózgu. Jedzenie upieczonego w piekarniku ziemniaka (w łupince) z odrobiną soli może wpłynąć na lepszą pamięć. Mangan, potas oraz witamina B6 oraz C wspomagają funkcjonowanie mózgu, a układ nerwowy reaguje pozytywnie na kwasy tłuszczowe obecne w ziemniakach.

Pomagają utrzymać w zdrowiu twoje jelita

Ziemniak to warzywo bogate w błonnik, które stosowane z umiarem przyniesie mnóstwo korzyści. Zaledwie jeden upieczony w piekarniku ziemniak zapewnia 12 procent zalecanej dziennej dawki błonnika. Podobnych dawek błonnika dostarczają pełne ziarna, makarony i płatki zbożowe.

Jeśli chcesz jak najlepiej skorzystać z zalet ziemniaków, jedz je w formie ugotowanej lub upieczonej w piekarniku i jeśli to możliwe zjadaj je wraz ze skórką, ponieważ znajduje się w niej błonnik, flawonoidy oraz inne składniki odżywcze. Unikaj ziemniaków oraz frytek smażonych na oleju, ponieważ spożywanie ich prowadzi do blokowania się tętnic oraz dostarcza niezdrowych kalorii.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama