Reklama

Jakie produkty są naturalnymi źródłami witaminy E?

Brak witamin może być przyczyną problemów zdrowotnych. Ważnym jest spożywanie pokarmów bogatych w witaminy. Witamina E jest antyoksydantem, który pomaga organizmowi przezwyciężać deficyt witamin, które mogą powodować problemy zdrowotne. Jak dostarczyć organizmowi naturalnej witaminy E? Oto kilka produktów bogatych w tę witaminę.

Reklama

Produkty bogate w witaminę E pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki, które mogą wyrządzić szkody w organizmie i doprowadzić do różnego rodzaju chorób. Witamina E jest również dobra dla skóry. Co więcej produkty te wzmacniają układ odpornościowy, zwalczają raka, cukrzycę i chronią serce przed chorobami układu krążenia. Zalecane dzienne dawki witaminy E to: dla dzieci 1-3 lat 6mg, dzieci 4-8 lat 7mg, dzieci 9-11 lat 11mg, młodzież i dorośli 15mg.

Tutaj znajdziesz kilka produktów, zawierających dużą ilość witaminy E.

Szpinak

Zielone warzywa takie jak szpinak, jarmuż, sałata rzymska są bogatym źródłem witaminy E oraz innych antyoksydantów. Sto gramów ugotowanego szpinaku zawiera 2.1 mg witaminy E, podczas gdy 200g surowego szpinaku zawiera 5.8 mg.

Orzechy

Są one źródłem tokoferoli, rozpuszczalnych antyoksydantów, które chronią przed chorobami układu krążenia i rakiem prostaty. Kontrolują wzrost i obumieranie komórek rakowych. Chronią również skórę przed wolnymi rodnikami.

Migdały

Migdały to świetny wybór na przekąskę. Są bogate w witaminę E w formie alfatokoferoli oraz innych antyoksydantów, których potrzebuje organizm. Spożywanie około 20 migdałów dziennie pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu. Jeśli zwiększysz dzienną dawkę migdałów, zwalczysz otyłość i będziesz w stanie kontrolować wagę.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika zwierają, aż 25g witaminy E na 100g porcję. Są naturalnym antyoksydantem pomagającym oczyszczać organizm i chronić przed wolnymi rodnikami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama