Reklama

Jakich produktów nie łączyć?

Trudno wyobrazić sobie spotkania przy rodzinnym stole bez drożdżowego ciasta i herbaty z cytryną. Naszym faworytem wśród kanapkowych duetów jest twaróg z pomidorem. Ale czy to jest zdrowe? Świeży ogórek, pomidor, biały ser, ryby morskie. Każdy z tych produktów z osobna to samo zdrowie, ale już niekoniecznie w połączeniu z innymi produktami. Sprawdź, czego lepiej ze sobą nie łączyć.

Reklama

Dieta rozdzielna

Reguły łączenia ze sobą grup produktów spożywczych powinny poznać zarówno osoby chore, jak i zdrowe, niezależnie od wieku.

Soki trawienne człowieka to stworzone przez naturę substancje wspomagające trawienie. Dla każdego typu potraw produkujemy odpowiednie kombinacje enzymów trawiennych, a każdy z nich posiada inne właściwości. I tak węglowodany wymagają soków zawierających enzymy trawiące węglowodany, a białko enzymów rozkładających białko. Na tej podstawie amerykański lekarz Herbert Shelton (dr Hay), twórca pierwszej tzw. diety rozdzielnej, opracował odpowiednie reguły łączenia produktów żywieniowych. Ich skuteczność potwierdzona została również przez innych naukowców.

Co nam szkodzi?

Najczęstszym błędem, który popełniamy, łącząc ze sobą produkty, jest robienie kanapki z twarogiem i pomidorem. Niewiele z nas wie, że liczne kwasy zawarte w pomidorze (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), decydujące o charakterystycznym smaku pomidora, łączą się z wapniem, który występuje w serze.

W wyniku tego połączenia powstają nierozpuszczalne kryształki, które, odkładając się w stawach, mogą wywoływać po jakimś czasie silne bóle i sprzyjać rozwojowi choroby zwanej podagrą lub inaczej dną moczanową.

Często, szczególnie zimą, chętnie sięgamy po herbatę z cytryną. Cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, która łączy się z nieprzyswajalnym dla ludzkiego organizmu glinem (aluminium) obecnym w czarnej herbacie. W wyniku tego połączenia nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu, który przy częstym spożywaniu sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera.

Pamiętajmy, że najbardziej szkodliwe jest połączenie liści czarnej herbaty z cytryną. Dlatego najpierw przygotujmy napar, a dopiero po wyjęciu torebki lub liści dodajmy do niego cytrynę. Wówczas nic złego się nie stanie.

Postarajmy się też nie łączyć ryb z olejem słonecznikowym. Smakosze sardynek w oleju narażeni są na szybsze starzenie. Dlaczego? Wiąże się to z zaburzaniem stosunku kwasów omega-3, zawartych w rybach, do kwasów omega-6, obecnych w oleju słonecznikowym. Nieprawidłowy stosunek tych kwasów w naszej diecie jest jednym z poważniejszych czynników przyspieszających starzenie się organizmu.

Podobnie nie należy łączyć ryby z tzw. warzywami krzyżowymi np. kalafiorem czy brokułami. Ryby morskie są cennym źródłem jodu, który wchłaniany jest przez substancje zawarte w roślinach krzyżowych (sulfiny).

Jeszcze innym niebezpiecznym związkiem, którym raczymy się w trakcie rodzinnych spotkań jest ciasto drożdżowe popijane herbatą. W przypadku tego połączenia herbata, która ogranicza wchłanianie białek, wapnia, żelaza czy cynku, niszczy również witaminę B1, która w dużej ilości występuje m.in. w cieście drożdżowym. B1 odpowiedzialna jest za sprawne działanie układu pokarmowego, warto więc w ten sposób nie ograniczać jej wchłaniania.

Kawa i herbata z nabiałem - zawarty w kawie i herbacie kwas szczawiowy łączy się z wapniem znajdującym się w twarożku, jogurcie i serze żółtym. W ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych. Natomiast wapń nie może być wykorzystany przez organizm, gdyż zostaje związany.

Pomidor z ogórkiem - świeży, ogórek zawiera enzym, który niszczy zawartą w pomidorze witaminę C. To samo dzieje się w połączeniu ogórka z: papryką, cebulą, porem, cykorią, natką pietruszki, kapustą czy zieloną sałatą. Te połączenia są nie tyle szkodliwe, co bezużyteczne

Mięso z czerwonym winem - zawarte w winie garbniki uniemożliwiają dobre wchłanianie żelaza, które znajduje się w mięsie, szczególnie w wieprzowinie, wołowinie, dziczyźnie czy wątróbce. Pamiętajmy też, że garbniki te znajdują się także w innych napojach m.in. w kawie i herbacie. Dlatego nie powinno się nimi popijać jedzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama