Reklama

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma sól kuchenna?

Sól jest wspaniałą rzeczą. Niezależnie od tego, skąd jest wydobywana, czy z najdalszych zakątków Himalajów skalnych, czy z głębi dna oceanu, sól jest zdrowa i posiada niezbędne minerały. Jest ważnym elementem w utrzymaniu właściwej równowagi mineralnej praktycznie wszystkich żywych stworzeń na Ziemi. W rzeczywistości, każda komórka naszego ciała potrzebuje soli. Nasze ciało musi mieć dostarczaną sól, aby utrzymać dobrą gęstość kości, utrzymać prawidłowe krążenie krwi i utrzymać dzięki soli stabilizację poziomu cukru we krwi. Ale zdarza się, że ten wspaniały i naturalny minerał staje się trucizną. Oto kilka typowych niebezpieczeństw związanych z solą.

Reklama

Czym jest sól kuchenna?

Powszechnie dostępna w sprzedaży, a także ta stojąca na stole w restauracjach sól to substancja chemiczna wzbogacona syntetycznie substancjami dodawanymi do procesu chemicznego. Ten środek chemiczny uznawany jako sól obejmuje wszystkie formy chemiczne wytwarzane z sodu: CO glinianu, jodek, wodorowęglan sodu, fluorek, środki zapobiegające zbrylaniu, toksyczne ilości jodku potasowego i pochodne glinu. To może jest szokiem, ale większość soli kuchennych jest nie tylko niezdrowe, ale czasami mogą być wręcz toksyczne.

Producenci soli zatracają naturalne formy ważnego dla organizmu człowieka jodu. Bez naturalnego jodu działanie tarczycy jest poważnie zagrożone i może prowadzić do różnego rodzaju schorzeń takich jak: problemy ze wzrostem, czy metabolizmem. W związku z powyższymi zdrowotnymi problemami, przemysł chemiczny zaczął dodawać syntetyczne formy jodu do produkcji soli. Innymi dodatkami jest przetwórstwo białego cukru i toksycznego monoglutaminianu sodu.

A co z kolorem soli kuchennej?

Sól znaleziona i wydobywana w przyrodzie nie jest zazwyczaj biała. Sól kuchenna zyskała biały kolor poprzez zastosowanie wybielacza. A skąd ta sól pochodzi? Wiele z nich jest rzeczywistą łuszczącą pozostałością z kopania oleju. To jest prawda. Ekstrakt ropy naftowej jest jednym ze sposobów produkowania soli kuchennej.

Sól jako zagrożenie dla zdrowia.

Sól kuchenna powoduje, że ciśnienie krwi wzrasta bardzo szybko, ponieważ krew próbuje przenieść toksyczne pierwiastki od serca. To dlatego lekarze często mówią osobom z problemami wysokiego ciśnienia krwi, aby wyeliminowali z diety spożywanie soli. Ponadto, nadmierne spożywanie soli kuchennej powoduje, że zatrzymuje się w naszym organizmie woda i inne spożyte płyny. Nadmierne spożywanie soli powoduje wiele przewlekłych zaburzeń, takich jak cukrzyca, dna moczanowa, otyłość oraz ogólny stan zdrowia może ulec pogorszeniu.

Większość zapakowanych i przetworzonych produktów spożywczych zawierają astronomiczne ilości soli. Te środki konserwujące mogą powodować obrzęk i, w miarę upływu czasu duże problemy z chorobami nerek, tarczycy i wątroby, jak również nadciśnienie tętnicze, choroby serca, problemy systemów trawiennych, skurcze mięśni, zatrzymanie wody w organizmie, obrzęk kończyn, udar mózgu, niewydolność serca a nawet poważne zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, takich jak niepokój i depresja.

Sól kuchenna jest szczególnie szkodliwa zarówno dla układu krążenia jak i układu nerwowego. Sieje spustoszenie także w zachowaniu równowagi w układzie limfatycznym organizmu. Sól działa bardzo uzależniająco, a im bardziej organizm przyzwyczaja się do wysokiego poziomu fałszywych sodu, tym bardziej go pragnie. Należy pamiętać, że wszystko musi być spożywane z umiarem. Sól ma wiele korzyści zdrowotnych, ale kiedy jest stosowana nadmiernie, może też nieść z sobą wiele niebezpieczeństw.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama