Reklama

Jaką rolę w naszej diecie odgrywa miedź?

Liczne badania naukowe wykazały, że miedź odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów. Poprzednie badania wykazały, że miedź jest potrzebna do wytwarzania czerwonych krwinek, wchłaniania żelaza, rozwoju tkanki łącznej i wspierania systemu immunologicznego. Produkty bogate w miedź jak zielone warzywa, grzyby, nasiona, orzechy, fasola, ostrygi i inne skorupiaki, nie tylko zapobiega przedwczesnemu starzeniu i siwieniu włosów, ale również zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie.

Reklama

Przewidywane średnie zapotrzebowanie osoby dorosłej na miedź wynosi około 700 mikrogramów dziennie. Badania wykazały, że tylko około 25 procent ludzi na świecie codziennie dostarcza organizmowi wystarczającą ilości miedzi.

Rola miedzi

Miedź jest endogennym regulatorem lipolizy, rozbijania tkanki tłuszczowej z udziałem hydrolizy trójglicerydów w glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, co jest podstawowym procesem zaopatrującym nas w energię i umożliwiającym spalanie tłuszczu.

Pokarmy, które są bogate w miedź

Najbogatszym źródłem miedzi w diecie jest wątroba wołowa. Miedź znajdziemy również w wielu rodzajach owoców morza. Około 100 g ostryg daje 670 mikrogramów, 100 g małży dostarcza 585 mikrogramów tego pierwiastka. Podobną zawartość miedzi znajdziesz w mięsie kraba/

Niektóre rodzaje fasoli, orzechów i roślin strączkowych są szczególnie bogate w miedź, co czyni je dobrym źródłem tego minerału dla wegetarian. Spożywanie 1 porcji orzechów nerkowce dostarcza 629 mikrogramów miedzi, nasiona słonecznika zawierają 519 mikrogramów, orzechy laskowe 496 mikrogramów, migdały zawierają 332 mikrogramy, a gotowana soczewica zapewni 497 mikrogramów. Dwie łyżki masła orzechowego mają 185 mikrogramów miedzi, nie jest więc trudno dostarczyć odpowiednią ilość miedzi dziennie nawet jeśli nie jesz mięsa.

Owoce i warzywa są na ogół ubogie w miedź. Szklanka suszonych pomidorów zawiera 768 mikrogramów miedzi. szklanka surowych grzybów daje 344 mikrogramów, a duży pieczony ziemniak ma 320 mikrogram miedzi. Słodkie ziemniaki, banany, winogrona, awokado zawierają około 10 procent zalecanej dziennej dawki miedzi, są więc ważnymi składnikami diety.

Jeśli lubisz czekoladę, niewielka ilość każdego dnia może zwiększyć ilość spożywanej miedzi w diecie. Pięć kostek ciemnej czekolady, z 70 do 85 procentową zawartością kakao zawiera około 500 mikrogramów miedzi, co daje więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki.

Wysokie spożycie miedzi może jednak powodować niedobory cynku i na odwrót. Zbyt duże dawki cynku sprawiają, że organizm cierpi na niedobór miedzi. Kobiety powinny spożywać 11 mg cynku dziennie. Odpowiednie spożycie cynku zapewnia zdrowe podziały komórek, właściwe działanie zmysłów węchu i smaku i korzystny wpływ na układ odpornościowy. Wiele suplementów cynku zawiera miedź w celu utrzymania równowagi obu tych składników odżywczych.

Uwaga:

Niedobór miedzi może prowadzić do osteoporozy, bólu stawów, obniżenia odporności, miedzi ma również istotne znaczenie dla wchłaniania żelaza, i jego niedobór może prowadzić do niedokrwistości. Nadmierne przyjmowanie miedzi prowadzi do występowania skurczy, biegunki i wymiotów. Może także prowadzić do depresji, schizofrenii, nadciśnienia, szybszego starzenia się organizmu i bezsenności.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama