Reklama

Jak zrobić zakwas buraczany z chlebem?

W czerwonych burakach drzemie niesamowita moc. Są w stanie pokonać nadciśnienie, poprawią metabolizm, a nawet poradzą sobie z kamieniami w nerkach i wątrobie. Proponujemy ci przygotowanie zakwasu buraczanego według dawnej receptury, który oczyści organizm i poprawi twoje zdrowie.

Zdrowotne właściwości buraków nie budzą u nikogo wątpliwości. Ten środek oczyszcza krew, ułatwia pracę wątrobie, normalizuje pracę jelit oraz zwiększa ilość hemoglobiny. Świeży zakwas buraczany jest wyjątkowy w smaku. Częste spożywanie zakwasu poprawia funkcjonowanie całego organizmu.

Do przygotowania zakwasu potrzebować będziesz: 1kg buraków, 2 litry wody, 4 łyżki cukru oraz skórkę chleba żytniego. Buraki umyj, oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Skrojone buraki włóż do dużego szklanego słoja. Zalewamy buraki przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodajemy cukier i skórkę chleba. Słój zakrywamy gazą i pozostawiamy na 5- 7 dni. Skórkę chleba po dwóch dniach usuń wraz z pianą, która pojawi się na powierzchni. Zakwas przecedź i przelej do słoików. Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Zakwas buraczany zawiera cenne minerały i witaminy takie jak: witamina C i witaminy z grupy B. Zaleca się pić zakwas 2-3 razy dziennie po posiłkach. Można również przeprowadzić kurację oczyszczającą i przez 2-3 tygodnie pić po jednej szklance zakwasu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama