Reklama

Jak zrobić pokrzywę w cieście naleśnikowym?

Pokrzywy zaczynają się pojawiać wraz z wiosną. To najlepszy czas na zbieranie liści pokrzyw, gdyż są młode, delikatne i pełne witamin. Pokrzywa posiada długa listę zastosowań i nic dziwnego bo jest doskonałym środkiem na oczyszczanie krwi, niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej oraz innych chorób. Roślina jest smaczna przygotowuje się z niej dania i zdrowe herbatki.

Pokrzywa tradycyjnie była jadana wczesną wiosną ponieważ jest jedną z pierwszych pojawiających się roślin. Poza zupą i herbatką można przyrządzić młode liście smażone w cieście naleśnikowym.

Jeśli zbierasz pokrzywę samodzielnie pamiętaj, aby używać gumowych rękawiczek, które uchronią cię przed poparzeniem. Poza tym pokrzywa podobnie jak szpinak po ugotowaniu zmniejsza się do ¼ ilości.

Składniki:

młode liście pokrzywy

olej do smażenia

cząstki cytryny

200 ml zimnej wody

1 duże jajo

90 g mąki

2-3 kostki lodu

Ubij jajko w misce dodaj zimną wodę i wymieszaj razem. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj składniki widelcem. Ciasto powinno mieść nierówną konsystencję. Dodaj kostki lodu. Rozgrzej olej w głębokiej patelni albo woku. Zanurzaj liście pokrzywy w cieście po kilka razy. Pozwól, aby nadmiar ciasta spłynął z powrotem do miski. Smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym. Podawaj gorące z odrobiną soli i kawałkiem cytryny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama