Reklama

Jak zrobić owocowe zawijańce?

Owocowe zawijańce to naturalna zdrowa i pyszna przekąska. Możesz je zabrać do pracy albo zapakować dziecku do szkoły. Zamiast klasycznych suszonych owoców przygotuj owocowe rollsy. Ich skład jest prosty, zawiera tylko naturalne produkty spożywcze. W przepisie sprawdzą się dowolne owoce, poza tymi bardzo wodnistymi typu arbuz. Owoce możesz również dowolnie przyprawić cynamonem albo wanilią.

Reklama

Składniki:

Owocowe rollsy:

3 szklanki ulubionych owoców

1 łyżka soku z cytyrny

¼ szklanki miodu

Rollsy z mango i jagód:

1.5 szklanki mango

1,5 szklanki jagód

1 łyżka soku z cytryny

¼ szklanki miodu

Jednoowocowe rollsy

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem. Na blaszkę wlej masę. Warstwa owoców powinna być cieniutka. Piekarnik rozgrzej do 40 stopni Celsjusza i wstaw blaszkę na około 6-8 godzin. Jeśli chcesz przyspieszyć proces nastaw piekarnik na 90 stopni Celsjusza i zapiekaj masę przez 2, 5 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj czy masa się nie przypala, możesz również zostawić uchylone drzwiczki piekarnika.

Po upływie wskazanego czasu wyjmij blaszkę z pieca i pozostaw do ostygnięcia. Wyjmij upieczony arkusz owocowy i i przełóż na nowy pergamin. Potnij nożyczkami w paski. Pocięte paski zroluj razem z pergaminem. Przekąska gotowa.

Rollsy z mango i jagód

Mango, pół łyżki soku z cytryny i 1/8 szklanki miodu umieść w blenderze i zmiksuj. Wlej masę na blaszkę wyłożoną pergaminem i zapiekaj tak jak w przepisie powyżej. Umyj dokładnie blender. Następnie zmiksuj jagody z sokiem cytrynowym i miodem. Zapiecz masę w piekarniku, tak samo jak poprzednie. Po wystudzeniu potnij arkusze w paski. Roluj łącząc pasek mango z paskiem z borówek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama