Reklama

Jak zrobić kwas z owsa?

Kwas z owsa to tradycyjny rosyjski napój. Napój ten doskonale gasi pragnienie. Mogą go pić zarówno dzieci jak i dorośli. Dla dorosłych napój ten może być alternatywą dla porannej kawy. Skrobia owsiana dodaje energii, a także oczyszcza organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Stosuje się go bezsenność, zmęczenie, osłabienie i spadek apetytu. Z naszego artykułu dowiesz się jak go przygotować.

Czego potrzebujesz? Dużego słoja o pojemności 3 litrów, 400-500g przemytego owsa, 3-4 łyżek cukru i wody. Wsyp owies do słoja, wsyp cukier i zalej zimną wodą, tak by woda zakryła owies. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 3-4 dni do fermentacji.

Pierwsza porcja kwasu będzie ciemna, można ją zlać przez sito. Odcedzony owies płuczemy i wsypujemy ponownie do słoja, dodajemy cukru i zalewamy ponownie. Taką porcje owsa można wykorzystywać przez da miesiące, za każdym razem dodając cukier. Z każdą nową porcją napój będzie coraz jaśniejszy.

Jak to działa? Białko owsa ma korzystny wpływa na florę jelitową i procesy metaboliczne. Szybko eliminuje niedobór witamin i wzmacnia szkliwo zębów. Kwas owsiany polecany jest diabetykom, gdyż obniża poziom cukru we krwi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama