Reklama

Jak zrobić jajko w mikrofalówce na trzy różne sposoby?

Nikogo nie trzeba przekonywać, że jajka są bardzo zdrowe i powinny zagościć na stałe w naszym jadłospisie. Najczęściej zjada się je na śniadanie, ponieważ nie tylko sycą, ale dostarczają cennych wartości odżywczych niezbędnych, by sprostać obowiązkom w ciągu dnia. Ich przygotowanie jest banalne, ale czasami brak nam czasu, by przyrządzić np. jajecznicę. Z pomocą może przyjść mikrofalówka. Dzięki niej przygotujemy błyskawicznie pożywne śniadanie. Jak zrobić jajko w mikrofalówce na trzy różne sposoby?

Jajecznica w dwie minuty

Jajecznica z mikrofalówki? To możliwe! Przygotuj głęboką miskę albo kubek, natłuść ją masłem lub oliwą, a następnie wbij dwa/trzy jajka i rozmąć je za pomocą widelca. Całość wstaw do mikrofalówki ustawioną na najwyższą moc na minutę. Po tym czasie całość przemieszaj i włóż z powrotem na 30 sekund. Gotową jajecznicę dopraw solą i pieprzem.

Omlet

Gruby i puszysty omlet jest nie tylko sycący, ale można go podawać z wieloma dodatkami, na słodko i słono. W łatwy sposób można go przygotować w mikrofalówce. Na początku rozbij trzy jajka w miseczce, dokładnie wymieszaj i dodaj odrobinę mąki (łyżeczkę) oraz szczyptę soli. Następnie rozgrzej talerz w mikrofalówce przez dwie minuty, wyciągnij go i rozpuść na nim odrobinę masła, a później ostrożnie wylej na niego masę jajeczną. Całość wstaw do mikrofalówki na 90 sekund i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajko w koszulce

Przygotowanie jajka w koszulce może sprawić niemały kłopot. Aby wyszło perfekcyjne z płynnym żółtkiem, wystarczy posłużyć się mikrofalówką. Wysoką miseczkę wypełnij do połowy wodą, a następnie wbij jedno jajko. Naczynie przykryj talerzykiem lub spodkiem i włóż do mikrofalówki na minutę (ustaw największą moc urządzenia). Po wyciagnięciu jajko powinno mieć całkowite ścięte białko. Jeśli go nie ma, podgrzej je jeszcze przez 30 sekund.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama