Reklama

Jak zrobić burgery z buraków czerwonych i fety?

Nie musisz być wegetarianinem, aby wypróbować przepis na burgera z soczystych buraków z dodatkiem kremowej fety i przypraw. Wystarczy jeden kęs i nie zapytasz: gdzie jest wołowina? Wiele przepisów wegetariańskich burgerów posiada długa listę skomplikowanych składników. Poniższy przepis zawiera niedrogie składniki, które znajdziesz w każdym sklepie. Gotowe burgery możesz również mrozić.

Składniki:

3 średnie buraki czerwone

1 średnia cebula

1⅓ szklanki fety

2 ząbki czosnku

1½ szklanki płatków owsianych

2 jajka

¼ szklanki drobno posiekanej orzechów włoskich

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka kminu

świeżo zmielony czarny pieprz

1/8 szklanki oliwy z oliwek,

1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, rozmarynu lub innych ziół

sól dla smaku

Poza tym potrzebujesz:

6 bułek,

ogórki kiszone,

sałata,

pomidor,

przyprawy,

ketchup,

musztarda,

majonez

Obierz buraki i zetrzyj na grubej tarce. Odstaw na bok. Następnie obierz cebulę i zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Odciśnij nadmiar soku na sitku. Obierz czosnek i posiekaj drobno. Do dużej miski wsyp starte buraki, odciśniętą cebulę, czosnek, fetę, płatki owsiane, 2 jajka, przyprawy, orzechy, zioła i oliwę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Pozostaw mieszankę na około 30 minut, aby płatki owsiane wchłonęły nadmiar soku z warzyw. Nie pomijaj tego kroku, ponieważ burgery będą się łatwiej „trzymać”.

Podziel masę masę na 6 porcji i z każdej uformuj burgera. Jeśli masa jest zbyt luźna dodaj trochę płatków owsianych. Rozgrzej oliwę na patelni. Burgery smaż od 3 do 5 minut z każdej strony.

Na zakończenie możesz je zapiec w piekarniku w 175 stopniach.

Przekrój bułki, połóż sałatę, plasterek pomidora, ogórka, burgera, dodaj majonez albo ketchup. Przyłóż drugą połówkę bułki. Gotowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama