Reklama

Jak zmienić złe nawyki żywieniowe?

Zdrowe, a właściwie prawidłowe odżywianie to dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników, w odpowiedniej ilości. Oznacza to najczęściej przykładanie większej wagi do spożywanych posiłków, ich właściwe komponowanie, równomierne rozłożenie w ciągu dnia i niepodjadanie w międzyczasie. Nie ukrywam, nie jest to łatwe, bo zmiana utrwalonych zachowań i przyzwyczajeń przysparza wiele trudności. Na początku trzeba z zegarkiem w ręku pilnować ustalonych wcześniej pór posiłków, ale już po 1-2 tygodniach organizm przygotuje się do nowego stylu żywienia i zegarek nie będzie wcale potrzebny.

Jak zacząć, czyli jakie produkty powinny się znaleźć w naszym nowym menu?

Ważna jest różnorodność, czyli rozsądne planowanie jadłospisu, w taki sposób, by na śniadanie, obiad i kolację jeść coś innego. Najlepiej wybierać pożywienie naturalne, jak najmniej przetworzone.

Dieta musi być urozmaicona, dlatego w „zdrowym koszyku” powinny znaleźć się produkty ze wszystkich grup: pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, graham, płatki pełnoziarniste, kasze, razowe: makarony, ryż, mąka), źródła białka, a więc: mleko 1,5%, jogurty naturalne, kefiry, twarogi, jaja, chude gatunki mięs i wędlin (kurczak, indyk, cielęcina, szynka, polędwica), ryby oraz tłuszcze (masło, oleje roślinne).

Składnikiem każdego posiłku muszą być warzywa lub owoce. Najlepiej wybierać te sezonowe. O tej porze roku wybór jest ograniczony, dlatego warto skorzystać z bogatej oferty produktów mrożonych i kiszonek.

Do koszyka należy także włożyć niegazowaną wodę mineralną, która jest podstawowym źródłem nawadniania. Alejki ze słodyczami najlepiej omijać szerokim łukiem, żeby przypadkiem nie kusiły. Warto pamiętać, by nigdy nie robić zakupów z pustym żołądkiem.

Na co zwracać uwagę, czytając etykiety? Których produktów nie kupować?

Najlepiej wybierać produkty o jak najprostszym składzie, np. jogurt naturalny powinien zawierać jedynie mleko i bakterie probiotyczne. Jeśli na etykiecie lista składników jest dłuższa, lepiej zrezygnować z zakupu.

Wybierając np. margaryny, warto zwracać uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych oraz izomerów trans, ponieważ powodują one choroby układu krążenia. Jeśli jesteśmy przy sokach i napojach czy nawet płatkach zbożowych, zerkajmy na zawartości cukru. Pamiętajmy, że 5 g węglowodanów to równowartość 1 łyżeczki cukru, np. w szklance napoju gazowanego jest ich około 5.

Jakie wymierne korzyści płyną ze zdrowego żywienia? Kiedy możemy spodziewać się pierwszych efektów?

Samopoczucie poprawia się już po kilku dniach. Jesteśmy lżejsi, mamy więcej energii, kończą się wzdęcia, zaparcia i inne dolegliwości, które mogły wynikać ze złej diety.

Po tygodniu lub dwóch zaczynamy odczuwać, że noszone dotąd ubrania robią się luźniejsze. Warto także wspomnieć o efektach długofalowych. Zła dieta jest przyczyną wielu chorób i zaburzeń funkcjonowania organizmu (otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory, a także zaburzenia lipidowe). Wprowadzając zmiany w sposobie odżywiania, znacznie redukujemy ryzyko zachorowania.

Można śmiało powiedzieć, że w niektórych przypadkach dolegliwości i pierwsze symptomy tych chorób ustępują. Wyrównuje się poziom glukozy we krwi, spada poziom złego cholesterolu i triglicerydów. Oznacza to, że zdrowe odżywianie przedłuża życie i znacznie poprawia jego jakość.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama