Reklama

Jak witamina C chroni nasze serce?

Choroby serca i układu naczyniowego są coraz częstszą przypadłością w dzisiejszych czasach. Ludzie od lat starają się dowiedzieć, jak im zapobiegać i wzmacniać serce. W niedawno przeprowadzonych badaniach naukowych odnaleziono zależność pomiędzy związkami znajdującymi się w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty czy cytryny, a obniżaniem ryzyka występowania udarów zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Flawonoidy, bo o nich między innymi mowa, jak wykazano odpowiadają za poprawę funkcji naczyń krwionośnych i posiadają niezliczone i potężne właściwości przeciwzapalne. Flawonoidy w dużych dawkach znajdują się właśnie w owocach cytrusowych i wydają się stanowić najlepszą ochronę przed udarem mózgu. Według badań, w których przeanalizowano czternaście lat obserwacji dokonanych na prawie 70.000 kobiet, których dieta zawierała dużą zawartość flawonoidów, ryzyko wystąpienie udaru mózgu lub innych chorób związanych z układem krwionośnym zmalało aż o 19 procent, w porównaniu do osób z dietą o najniższej zawartości tego związku.

Reklama

Flawonoidy: Co to jest?

Jeśli chcesz skorzystać z właściwości tych wspaniałych związków, musisz dowiedzieć się, co to tak naprawdę jest. Flawonoidy są zróżnicowaną grupą związków polifenolowych szeroko rozpowszechnioną w świecie roślin. Ponad 4000 strukturalnie unikalnych flawonoidów zostało zidentyfikowanych jedynie w źródłach roślinnych. Są one rozpoznawane głównie jako pigmenty w odcieniach żółtym, pomarańczowym i czerwonym w kwiatów, owoców i liściach. Mogą być podzielone na sześć różnych głównych klas (flawonole, flawanony, flawony, izoflawony, flawonole i antocyjanidyny), a podział ten odbywa się w oparciu o różnice w strukturze szkieletowej cząsteczek. Flawanony na przykład są klasą flawonoidów występujących w owocach cytrusowych.

Chronią przed udarami

Mówiąc o ich działaniu przeciwko powstawaniu udarów, można zauważyć, że wyraźnie hamują utlenianie cholesterolu LDL i osadzanie się cząsteczek prozapalnych w ściankach tętnic. Liczne badania wykazały również korelację pomiędzy spożyciem flawonoidów i całkowitym stężeniem cholesterolu we krwi, a inne badania kliniczne, udowodniły, że spożycie flawonoidów chroni przed chorobą wieńcową.

Miażdżyca jest chorobą, która wynika ze stopniowego narastania ilości cholesterolu tłuszczowych na ścianach tętnic. To z kolei zmniejsza przepływ krwi do serca, mózgu i innych narządów i tkanek i może w konsekwencji spowodować nawet zawał serca lub udar mózgu. Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), a konkretnie ich podwyższone stężenie we krwi stanowi czynnik ryzyka dla rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej.

Dodanie małych porcji pomarańczy, grejpfruta, cytryny i innych owoców cytrusowych do swojej diety jest dobrym sposobem, aby zapobiegać i łagodzić objawy choroby.

Rola witaminy C

Witamina C znajduje się w owocach cytrusowych w bardzo wysokich stężeniach. Badania wskazują, że większość pacjentów z chorobą serca (70-80%), wykazuje bardzo niski poziom witaminy C we krwi. Badania opublikowane w brytyjskim czasopiśmie medycznym dostarczają dowodów, że spożycie witaminy C przedłuża średni czas życia poprzez zmniejszenie szans zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto, witamina C jest niezbędna dla wzmacniania kości, zwłaszcza do produkcji kolagenu, który stanowi podstawę strukturalną kości.

Podobnie jak wszystkie inne komórki w organizmie, komórki z których zbudowane są nasze tętnice, są stale atakowane przez wolne rodniki i inne czynniki powodujące uszkodzenia komórkowe i są w stanie często się regenerować lub wymieniać na nowe. W konsekwencji, potrzebny jest stały dopływ nowych cząsteczek kolagenu, aby zastąpić uszkodzone komórki nowymi. Kolagen sam zbudowany jest z wielu elementów, w tym właśnie z witaminy C.

Gdy w organizmie nie ma wystarczającej witaminy C, nowy kolagen nie może zostać produkowany, a to powoduje problem. Kiedy tętnice nie mogą być prawidłowo regenerowane, organizm próbuje znaleźć inny sposób na “załatanie dziury” i wykorzystuje to, co jest “pod ręką”, czyli zazwyczaj cholesterol. Cząsteczki cholesterolu z łatwością osadzają się wówczas w ściankach i zaczyna się poważny problem.

Sytuacja ta prowadzi do stopniowego zatykania tętnic, ograniczając tym samym przepływ krwi, co powoduje niedokrwienie mięśnia sercowego i śmierć komórek z powodu "głodu tlenowego".

Jednak przed zjedzeniem soczystych grejpfrutów lub wypiciem dużej szklankę soku grejpfrutowego musisz być świadomy, że niektóre leki mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z tym owocem. Dlatego jeśli stale przyjmujesz jakieś leki, skonsultuj się z lekarzem, czy, nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia grejpfruta do twojej diety.

Dodatkowe korzyści wynikające ze spożywania cytrusów

Owoce cytrusowe zawierają wiele witamin i minerałów , które są niezbędne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Witaminy, takie jak B1 i B6, ale również wapń, potas, kwas foliowy, niacyna, fosfor, magnez, miedź, ryboflawina, kwas pantotenowy w twojej diecie mogą pochodzić właśnie z tego źródła.

Zbyt niskie spożycie kwasu foliowego przyczynia się do podwyższania poziomu homocysteiny. Homocysteina to toksyczny związek, a gdy jego poziom wzrośnie powyżej normy, pojawia się zwiększone ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej. Częste spożywanie żywności bogatej w kwas foliowy, takiej jak cytrusy czy świeżo wyciskane soki cytrusowe mają właściwości zwiększające stężenie kwasu foliowego we krwi i w ten sposób obniżają poziom homocysteiny.

Wszystkie owoce cytrusowe są beztłuszczowe, nie zawierają również sodu i cholesterolu. Ponadto, są one bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dieta, która jest beztłuszczowa i bogata w błonnik, jest zawsze dobrym rozwiązaniem dla zdrowia serca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama