Reklama

Jak uzupełnić niedobory witaminy D?

Odczuwasz permanentne zmęczenie i rozdrażnienie, częściej chorujesz, a twoje włosy i paznokcie wołają o pomstę do nieba? To mogą być objawy niedoboru witaminy D, czyli jednej z najważniejszych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Witamina D odpowiada między innymi za zdrowie kości i mięśni, a także za prawidłową pracę układu trawiennego. Co robić, gdy w naszym organizmie jest deficyt witaminy D? Jakie mogą być tego przyczyny? Podpowiadamy.

Reklama

Dlaczego potrzebujemy witaminy D?

Witamina D stanowi dla naszego organizmu jedną z niezbędnych wartości odżywczych. Oto, jakie funkcje są jej przypisywane:

* jest potrzebna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca;

* kontroluje wchłanianie wapnia z jelita;

* usprawnia procesy trawienne;

* zapobiega krzywicy u dzieci;

* zapobiega demineralizacji kości u dorosłych;

* bierze udział w przemianach wapniowo – fosforowych ustroju,

* ma pozytywny wpływ na komórki mięśniowe;

* wpływa na zwiększenie wydolności i wydajności organizmu;

* w trzustce wpływa na wydzielanie insuliny;

* wzmacnia odporność organizmu;

* uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi;

* zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne;

* chroni przed depresją.

Jak widać witamina D pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Warto zatem zapobiegać jej niedoborom, które mogą objawiać się następująco:

* słabe mięśnie i kości;

* zwiększona wrażliwość na ból;

* infekcje jamy ustnej i choroby dziąseł;

* nadciśnienie;

* uczucie przygnębienia;

* zmęczenie;

* senność;

* choroby nerek;

* problemy trawienne;

* alergia i astma;

* nadwaga;

* nadpotliwość.

Jakie mogą być przyczyny niedoboru witaminy D?

Z kolei do najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy D zalicza się:

* nieprawidłową pracę nerek oraz wątroby;

* stosowanie diety ubogiej w witaminę D;

* zażywanie silnych leków;

* zaburzoną syntezę skórną.

Jak uzupełniać niedobory witaminy D?

Niedobory witaminy D najlepiej uzupełniać włączając do diety produkty w nią bogate. Można sięgnąć również po suplementy w tabletkach jako uzupełnienie naturalnych źródeł. Oto produkty, w których znajdziemy najwięcej witaminy D:

* ryby;

* drób;

* nabiał;

* jajka;

* oleje roślinne;

* sery dojrzewające.

Te produkty powinny znaleźć się w każdym jadłospisie.

Siła słońca

Naturalnym źródłem witaminy D jest również słońce. Witamina D wytwarzana jest wówczas w wyniku syntezy skórnej. Dlatego w okresie letnim czujemy się zdecydowanie lepiej i rzadziej chorujemy. Synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB jest w stanie pokryć aż 90 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Warto o tym wiedzieć i jak najczęściej korzystać z dobrodziejstw słońca.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama