Reklama

Jak schudnąć dzięki wodzie z imbirem?

Wiele osób marzy o zgrabnej sylwetce i podejmuje w tym celu walkę ze zbędnymi kilogramami. Często jednak proces odchudzania nie przynosi zbyt szybko żadnych efektów. Warto wtedy sięgnąć po sprawdzone i bezpieczne sposoby, które pomogą nam schudnąć. Świetnie sprawdzi się w tym celu woda z imbirem, która wykazuje wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza metabolizm, dzięki czemu sprawia, że szybciej spalimy nadmiar tłuszczu z okolic talii, bioder i ud. Taka imbirowa mikstura przyniesie najlepsze efekty, gdy będzie regularnie stosowana w połączeniu z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym. Jak więc przygotować wodę z imbirem? Jak często ją stosować? Jakie jeszcze korzyści przyniesie jej spożywanie? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Woda z imbirem na odchudzanie i nie tylko

Imbir to niezwykle cenna roślina, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jego najważniejszymi składnikami są związki fenolowe, takie jak gingerol, zinferol i shogaol. Pobudzają one proces termogenezy, co sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej z okolic brzucha, talii, bioder i ud. Dlatego też woda z imbirem będzie nieocenioną pomocą w odchudzaniu. Mikstura ta zwiększa także wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Wpływa także korzystnie na poziom leptyny, czyli hormonu, który daje uczucie sytości. Woda z imbirem nie tylko pomoże schudnąć, ale też zniweluje wiele dolegliwości trawiennych. Pijąc ją, można szybko się uporać z nudnościami, wymiotami i bólem brzucha. Warto ją stosować również w przypadku zespołu jelita wrażliwego.

Jak stosować wodę z imbirem na odchudzanie?

Woda z imbirem przyniesie najlepsze efekty, gdy będzie stosowana razem z aktywnością fizyczną i zdrową, indywidualnie dobraną dietą. Mikstura pobudzi układ trawienny do pracy, dzięki czemu szybciej będziemy spalać kalorie i zbędną tkankę tłuszczową. Należy pić ją codziennie rano na czczo, a pierwsze efekty będą widoczne już po dwóch-trzech tygodniach.

Jak przygotować wodę z imbirem?

Do przygotowania wody imbirowej potrzebujemy 3-4 cm korzenia imbiru, którego należy pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Zalewamy go 250 ml ciepłej, przegotowanej wody i ewentualnie dodajemy inne składniki, np. cytrynę, miód, cynamon czy miętę. Można także wlać wodę do naczynia, dodać imbir i inne dodatki, doprowadzić miksturę do wrzenia i gotować przez 15 minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama