Reklama

Jak schudnąć 4 kg w 2 tygodnie?

Nazywa się DASH. Może zapewnić nam szczupłą sylwetkę i zdrowe serce. Zdaniem specjalistów – dieta na medal. Badanie przeprowadzone na prawie 500 pacjentach wykazało, że gdy podstawą diety są owoce, warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczne, pełne ziarno, dania z drobiu i ryb oraz orzechy, możemy schudnąć, a nasze ciśnienie może ulec obniżeniu nawet o 6–11 mmHg. Pierwsze korzystne zmiany pojawiają się już po 2 tygodniach stosowania takiego jadłospisu!

Reklama

Złote zasady diety DASH na co dzień:

Ogranicz spożycie tłuszczu – może dostarczać ci maksymalnie 27 procent wszystkich kalorii (czyli ok. 540 kcal przy normie dziennej 2000 kcal).

Zjadaj maksymalnie 180 g mięsa dziennie. Jeśli jesteś przyzwyczajona do znacznie większych porcji, jego ilość ograniczaj stopniowo.

Do każdego posiłku jedz porcję warzyw (np. szklankę surówki albo kilka liści sałaty plus pomidor) i porcję produktu pełnoziarnistego (np. kromkę chleba, pół szklanki ryżu).

2–3 razy dziennie (np. do I i II śniadania, podwieczorku) jedz porcję owoców (np. banan, jabłko) i sięgaj po porcję niskotłuszczowego nabiału (np. szklankę mleka, kubeczek jogurtu).

2–3 razy w tygodniu – zjedz porcję orzechów lub migdałów (ok. 40 g).

Sałatki górą!

Świeże, zjadane na surowo warzywa to najlepsze, co możesz zaoferować swojemu organizmowi. Ujmą ci kilogramów i dodadzą skrzydeł twojemu sercu!

  • Pomidory są bogate w potas, pierwiastek zbawienny dla układu krążenia.
  • Sok z cytryny to dobre źródło witaminy C, która pomaga w spalaniu tłuszczu.
  • Awokado wspomaga utratę tkanki tłuszczowej.
  • Nasiona słonecznika to antymiażdżycowe nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Cebula odprowadza wodę i usprawnia trawienie.

Przykładowy przepis – sałatka z pomidorów z awokado

Składniki na 4 porcje: 75 dag zielonych i czerwonych pomidorów, 10 dag rukoli, 2 czerwone cebule, 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki nasion słonecznika, 4 łyżki jasnego octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Pomidory umyj pod bieżącą, ciepłą wodą, i pokrój na kawałki. Rukolę umyj pod strumieniem chłodnej wody i dobrze osącz. Cebule obierz, przekrój na pół, potnij w cienkie półplasterki. Awokado przekrój, wyjmij pestki. Wydrąż miąższ, pokrój go w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu, wyjmij, odłóż na bok. Ocet i cukier utrzyj. Domieszaj oliwę, sól i pieprz. Pomidory, rukolę, cebule i awokado wymieszaj delikatnie z sosem winegret. Sałatkę posyp uprażonymi nasionami słonecznika. Przed zjedzeniem warto ją schłodzić, wstawiając na kilkanaście minut do lodówki.

Czas przygotowania: ok. 20 minut. Porcja zawiera ok. 440 kcal.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama