Reklama

Jak rozpoznać prawdziwego oscypka?

Oscypki zdecydowanie należą do najpopularniejszych przysmaków góralskich. Kto z nas nie kupuje ich będąc w górach. Jednak oscypek oscypkowi nierówny. Góralskie sery nie tylko różnią się między sobą kształtem, ale przede wszystkim smakiem, sposobem produkcji oraz składnikami, z których zostały przygotowane. Niestety często zdarza się, że nieświadomi klienci dają się nabrać i kupują sery, które jedynie wyglądem przypominają oscypki. Jak zatem rozpoznać prawdziwego oscypka, a jak zwykłą podróbkę? Podpowiadamy.

Jak wygląda oryginalny oscypek?

Obecnie nazwę "oscypek" przypisuje się różnego rodzaju wędzonym serom, które występują w owalnym kształcie. Ten marketingowy trik stosują głównie ich sprzedawcy. Należy uznać to za błąd, a także za próbę oszukania konsumenta, ponieważ oscypkiem powinniśmy nazywać wyłącznie jeden rodzaj sera. Występuje on w formie dwustronnego stożka i waży od 600 do 800 gramów. A z czego jest zrobiony?

Tradycyjne oscypki powstają z mleka owczego, czasami z domieszką krowiego. Produkcja zaczyna się od wydojenia owcy. Następnie mleko dodawane jest do podpuszczki, która powoduje jego zwarzenie i wytrącenie grudek. Na lekko zsiadłe mleko nakładana jest matryca z drewnianym pierścieniem, który odbija na serku wzory. Oscypki obrabiane są ręcznie i moczone w solance. Po obrobieniu i wymoczeniu serki odstawiane są do wyschnięcia, a następnie kładzione na palenisku w celu uwędzenia. Ten ostatni proces trwa od dwóch do kilku dób. Po upływie odpowiedniego czasu oscypek może trafić na stragan.

Oscypek czy podróbka?

Bardzo łatwo pomylić wędzony serek z mleka krowiego z tradycyjnym oscypkiem, szczególnie, jeśli nie wiemy w jaki sposób oryginał jest produkowany. Na stoiskach z "oscypkami" często spotkamy sery przypominające oscypki, ale wyprodukowane z krowiego mleka. Jak je rozróżnić?

Tradycyjny oscypek jest o dużo jaśniejszy od wędzonego serka, który powstał z krowiego mleka. To dlatego, że mleko owcze zawiera więcej białka. Ponadto, oryginał jest ostrzejszy w smaku.

Przypomnijmy raz jeszcze cechy tradycyjnego oscypka:

- podstawowym składnikiem jest mleko owcze;

- jasny kolor;

- lekko pikantny smak;

- kształt przypominający podwójny stożek.

Takiego sera powinniśmy szukać będąc w górach!

Kiedy najlepiej kupować oscypki?

Jeśli wybieramy się w góry z zamiarem zakupu oscypka, powinniśmy wiedzieć, że w okresie od listopada do kwietnia są niewielkie szanse na znalezienie oryginalnego oscypka. To dlatego, że tradycyjne oscypki produkowane z owczego mleka. Owce dają mleko wyłącznie między majem a październikiem.

Wartość odżywcza oscypka

Warto zaznaczyć, że tradycyjne oscypki są źródłem cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. Znajdziemy w nich spore ilości witamin: A, B6 oraz B12, a także żelaza, cynku i manganu. Udowodniono również, że mleko owcze działa przeciwnowotworowo i usprawnia pracę układu pokarmowego. Warto jeść oscypki, ale w ograniczonych ilościach. Pamiętajmy, że są one tłuste i wysokokaloryczne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama