Reklama

Jak przyspieszyć metabolizm? Te produkty pomagają schudnąć

Odchudzanie to często żmudny i męczący proces pełen wyrzeczeń. Im więcej kilogramów chcemy zrzucić, tym jest trudniej. Większość diet odchudzających jest restrykcyjna i wymaga skrupulatnego wyliczania kalorii. Podstawą sukcesu jest jednak przyspieszenie metabolizmu, czyli przekształcania pożywienia w energię, dzięki czemu możemy jeść więcej, a chudnąć szybciej. Przemiana materii jest uzależniona od płci (kobiety mają wolniejszy metabolizm), wieku (im jesteśmy starsi, tym bardziej zwalnia), predyspozycji genetycznych, ale też nawyków i stylu życia. Na przyspieszenie metabolizmu pozytywnie wpływają ruch, picie dużej ilości wody oraz spożywanie regularnych posiłków pięć razy dziennie. Przemianę materii możemy też przyspieszyć, włączając do codziennej diety określone produkty. Dzięki nim chudnięcie będzie prostsze i szybsze.

Reklama

Jedz dużo białka

Białko przyspiesza przemianę materii – organizm potrzebuje dużo energii, aby je spalić. Dlatego w trakcie odchudzania powinno być ważnym elementem każdego posiłku. Jedz zatem chude mięso – kurczaka lub indyka, ryby, warzywa strączkowe, wędlinę drobiową lub wołową, jajka, a także chudy nabiał – jogurty naturalne, kefir i biały ser.

Wybieraj produkty bogate w błonnik

Błonnik reguluje procesy trawienne, zapobiega zaparciom, spowalnia wchłanianie cukrów do organizmu, a co za tym idzie zmniejsza uczucie głodu. Najwięcej błonnika znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, płatkach wielozbożowych, otrębach, ziemniakach, warzywach strączkowych i kapustnych, brązowym ryżu oraz siemieniu lnianym. Zwiększenie dziennej dawki błonnika w diecie powinno się odbywać stopniowo, bardzo ważne jest też picie dużej ilości wody.

W ten sposób spowolnisz wchłanianie cukru do krwi

Pomocne w trakcie diety będzie także picie naparu z morwy białej, która spowalnia wchłanianie cukru do krwi i zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej. Morwa zmniejsza też apetyt na słodycze i pozwala uniknąć podjadania między posiłkami.

Te owoce i warzywa przyspieszają metabolizm

Odchudzanie wspomagają cytrusy, a w szczególności grejpfrut, który pomaga usuwać tłuszcz z organizmu i reguluje poziom cukru we krwi. Pozytywnie na metabolizm wpływają także jabłka i gruszki. Pamiętaj, żeby owoce jeść w trakcie diety z umiarem, np. jedną pomarańczę lub grejpfruta dziennie, najlepiej do godziny 16.00 (po tym czasie organizm łatwiej odkłada cukry w postaci tkanki tłuszczowej). Warto także włączyć bardziej egzotyczne owoce, które poprawiają przemianę materii: awokado, papaję, a także jagody goji.

Wśród warzyw (oczywiście poza strączkowymi) należy wyróżnić białą kapustę (zawiera dużo błonnika i witaminy C), brokuły (bogate źródło wapnia i witamin, odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu), a także kiszone warzywa: kapusta i ogórki (regulują trawienie, dostarczają błonnika i witaminy C).

Pij wodę, zieloną herbatę i kawę

Metabolizm przyspiesza picie dużej ilości wody, minimum 1,5 litra dziennie. Rano warto wypić szklankę chłodnej wody z dodatkiem cytryny. Jeśli pijesz czarną herbatę (zatrzymuje wodę w organizmie), koniecznie zamień ją na zieloną – może poprawić przemianę materii nawet o 15%. Korzystne działanie ma także kofeina zawarta w kawie – pij ją jednak z umiarem (jedna filiżanka dziennie).

Te przyprawy poprawią smak i ułatwią chudnięcie

Ostre przyprawy (np. papryczka chili i pieprz cayenne) zawierają przyspieszającą metabolizm kapsaicynę. Do diety warto też włączyć imbir, czosnek i gorczycę, a także bazylię, kolendrę i oregano.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama