Reklama

Jak przyprawy korzenne wpływają na nasze zdrowie?

Bardzo ciężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez typowo świątecznych przypraw. O czym mowa? Oczywiście o cynamonie, goździkach, gałce muszkatołowej czy imbirze. Ich symboliczny aromat perfekcyjnie wzbogaca smak typowo świątecznych potraw. Co więcej, wszystkie wymienione doskonale wpływają na nasze zdrowie. Nie tylko skutecznie rozgrzewają, działają przeciwzapalnie czy przeciwbakteryjnie, ale też poprawiają samopoczucie. Co więcej, po dania doprawione przyprawami korzennymi mogą śmiało sięgać seniorzy, dzieci czy pacjenci na diecie lekkostrawnej. Dla jasności sytuacji dodać jednak warto, że w określonych sytuacjach cynamon, anyż, kardamon czy imbir mogą wywoływać skutki uboczne, a konkretnie uczulenia. Dodatkowo, cynamon spożywany w dużych ilościach oraz przez dłuższy czas może poważnie szkodzić wątrobie.

Jak goździki wpływają na nasze zdrowie?

Suszone pąki goździkowca zawdzięczają swoją ogromną popularność między innymi właściwościom znieczulającym oraz odświeżającym. Nie od dziś wiadomo, że żucie ich lub ssanie to sprawdzony sposób na bolącego zęba lub nieświeży oddech. Ponadto, sprawdzą się też podczas przeziębienia i grypy. Na ich bazie można śmiało przygotować syrop, który pomoże złagodzić skutki uporczywego kaszlu.

Jakie składniki będą potrzebne do wykonania syropu?

* mały słoik miodu

* sześć goździków

* dwa-trzy plasterki pomarańczy ze skórką

Sposób przygotowania:

Do małego słoika z miodem dodaj sześć goździków, plasterki pomarańczy ze skórką. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Mieszankę pozostaw na noc. Rano usuń goździki i owoce. Jeszcze raz wymieszaj syrop. Zażywaj preparat po łyżce dziennie.

Co jeszcze warto wiedzieć o goździkach?

Goździki doskonale odświeżą oddech i rozgrzeją. Przyprawiaj nimi kompoty i grzańce. Doskonale pasują też do dań z dziczyzny, wieprzowiny, baraniny oraz śledzi.

Gałka muszkatołowa: Kiedy pomaga, a kiedy szkodzi?

Bardzo trudno wyobrazić sobie świąteczny pasztet lub piernik bez dodatku gałki muszkatołowej, a ta - jak od wieków wiadomo, nie tylko perfekcyjnie wzbogaca smak potraw, ale też równie dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, wspomaga walkę z niszczycielskimi wolnymi rodnikami i tym samym z nowotworami. Niemniej dla całościowego obrazu dodać warto, że spożywana w nadmiernych ilościach może być bardzo szkodliwa. Zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży.

Cynamon: Komu służy, a komu może zaszkodzić?

Równie dobroczynnie jak goździki na nasz organizm wpływa cynamon. Pomaga między innymi obniżyć poziom złego cholesterolu, a także wpływa na regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto - podobnie jak anyż czy imbir - znacząco usprawnia trawienie i poprawia apetyt. Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się jego zjawiskowym aromatem. W przypadku niektórych osób może on wywołać uczulenia, a spożywany w nadmiernych ilościach i przez dłuższy czas może zaszkodzić wątrobie. Nie jest również zalecany kobietom ciężarnym, gdyż w nadmiernych ilościach może wywołać poronienia.

Dla jakości korzennych przypraw ważne jest także ich odpowiednie przechowywanie. Światło czy wysoka temperatura im nie służą.

Co jeszcze warto wiedzieć o przyprawach korzennych?

Przykładowo kardamon ma właściwości moczopędne i obniża ciśnienie krwi. Zapobiega też agregacji płytek krwi i zakrzepom. Z kolei imbir przeciwdziała wymiotom po narkozie, działa przeciwzapalnie, walczy z bakteriami i wirusami. Należy jednak być bardzo rozsądnym w jego suplementacji. Powinny go unikać zwłaszcza kobiety w ciąży, matki karmiące wrzodowcy oraz osoby zmagające się z refluksem.

Z kolei szafran jest znanym od starożytności antydepresantem. Podwyższa poziom serotoniny i dopaminy, a tym samym poprawia nastrój i pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej. Łagodzi niektóre objawy napięcia przedmiesiączkowego, działa przeciwbakteryjnie, a nawet przeciwnowotworowo.

W jakich sytuacjach pomoże nam anyż gwiazdkowy? Między innymi pobudzi wydzielanie soków żołądkowych, a tym samym zniweluje skutki przejedzenia, zadziała rozkurczowo i wiatropędnie, zlikwiduje wzdęcia, gazy oraz złagodzi niestrawność.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama