Reklama

Jak przygotować miód z cynamonem na odchudzanie?

Miodu i cynamonu nikomu nadmiernie rekomendować nie trzeba, bo słyną ze zdrowotnych właściwości i dobroczynnie wpływają na cały organizm. Ten pierwszy uznawany jest za naturalny antybiotyk, bo skutecznie odbudowuje odporność i stymuluje mechanizmy obronne. Drugi zaliczany jest do grona skutecznych termogeników, gdyż dba o prawidłowe trawienie, podkręca procesy metaboliczne, przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej i zapobiega jej nadmiernemu odkładaniu. Dostarczane do organizmu w połączeniu pomagają nieinwazyjnie i w pełni naturalnie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, odkładających się w postaci nieestetycznych wałeczków na brzuchu i udach. Oczyszczają też organizm z toksyn i wspierają organizm w walce z największymi intruzami - czyli bakteriami i wirusami. Jak przyrządzić odchudzającą miksturę na bazie miodu i cynamonu? Kiedy najlepiej ją pić? Odpowiedź i kilka wskazówek można znaleźć poniżej.

Miód - naturalny antybiotyk, podkręca trawienie

Miód to prawdziwa kopalnia substancji biologicznie czynnych. Za najbardziej cenne uznawane są enzymy, niezbędne minerały takie, jak potas chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan czy molibden oraz witaminy; takie jak A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. To właśnie dzięki nim na różne sposoby wzmacnia ludzki organizm i wspiera go w walce z rozmaitymi schorzeniami. Działa przeciwzapalnie, niszczy bakterie oraz hamuje ich rozwój, ułatwia odksztuszanie, oczyszcza i fantastycznie stymuluje do pracy różne układy - zwłaszcza odpornościowy i pokarmowy. Tym samym znalazł szerokie zastosowanie w leczeniu schorzeń układu oddechowego, infekcji, grypy, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz nieżytów jelit. Perfekcyjnie podkręca też trawienie i wspiera efektywne odchudzanie.

Cynamon - skuteczny termogenik

Cynamon pod względem zdrowotnych właściwości miodowi wcale nie ustępuje. Największą sławę zawdzięcza walorom smakowym, ale poza tym, że perfekcyjnie wzbogaca smak potraw, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom złego cholesterolu. Stymuluje działanie całego układu pokarmowego; podkręca trawienie i przyspiesza rozkład węglowodanów. Aktywnie wspiera też trzustkę, gdyż uwrażliwia tkanki na insulinę i zapobiega rozwojowi insulinoodporności. Poza tym uchodzi za skuteczny termogenik, gdyż efektywnie redukuje spalanie tkanki tłuszczowej. Przynosi też ulgę w leczeniu schorzeń reumatoidalnych, niweluje bóle różnego pochodzenia i dostarcza do organizmu niezbędnego żelaza oraz wapnia i manganu. Nie wolno pominąć faktu, że cynamon rozsławiały nasze babcie, które dodawały go do miodu i zwalczały nimi przeziębienie czy infekcje wirusowe.

Jak stosować miód i cynamon na odchudzanie?

Zdrowotne walory miodu i cynamonu można wykorzystywać w rozmaity sposób. Z pewnością warto dodać oba składniki do porannej kawy, albo podkreślić nimi smak jogurtów, kefirów czy koktajli. Wszystkie wymienione skutecznie podkręcą trawienie i przyspieszą procesy metaboliczne. W mediach społecznościowych przebojem stała się woda z dodatkiem cynamonu i miodu. Pita co rano wspiera efektywne odchudzanie i przyspiesza redukcję tkanki tłuszczowej. Wystarczy wrzucić kilka lasek cynamonu do dzbanka z wodą, a następnie pozostawić na noc. Rano trzeba tylko dodać do mikstury odrobinę miodu i rozpocząć nią dzień. Na efekty nie trzeba długo czekać. Działa skuteczniej od wody z cytryną - detoksykuje organizm i pobudza do pracy cały układ pokarmowy - nie tylko leniwe jelita.

Pikantna wersja wody z cynamonem

Wodę z cynamonem można także przygotować w nieco inny sposób, który spowoduje, że będzie ona znacznie bardziej intensywna w smaku. Kluczowa jest proporcja składników. Na jedną szklankę wody potrzebna jest jedna laska cynamonowa. Wodę trzeba zagotować z laskami przyprawy. Po około 10-12 minutach należy ją zestawić z płyty. Gdy ostygnie, wystarczy dolać do niej nieco wody, dodać odrobinę miodu i delektować się piciem. Smakuje naprawdę wybornie, a poza tym wspiera walkę z wałeczkami i fałdkami na udach.

Wodę z cynamonem i miodem pij dwa razy dziennie

Miłośnikom słodkości z pewnością przypadnie do gustu trzecia metoda na wodę z cynamonem i miodem. Łyżeczkę korzennej przyprawy trzeba wsypać do filiżanki i zalać ją wrzącą wodą. Gdy ostygnie, należy dodać do niej dwie łyżeczki miodu i starannie połączyć składniki. Nadmienić warto, że miód rozpuszczony we wrzątku traci wszystkie zdrowotne właściwości, dlatego można go dodawać dopiero do chłodnej wody. Tak przygotowaną wodę z miodem i cynamonem najlepiej pić dwa razy dziennie - jedną część napoju na pusty żołądek rano, a pozostałą tuż przed snem.

Miksturę najlepiej przechowywać w lodówce, aby działała jeszcze skuteczniej, a jej składniki nie traciły na swej wartości.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama