Reklama

Jak obniżyć poziom cukru i cholesterolu z pomocą koktajlu z dyni?

Cukier we krwi, cholesterol i trójglicerydy to elementy krwi, które odzwierciedlają zwyczaje żywieniowe. Gdy ich poziomy będą zbyt wysokie, dana osoba staje się zagrożona rozwojem niektórych chorób, zawału serca czy udaru mózgu. Stosując leki jesteśmy w stanie ustabilizować ich poziomy. Jednak mając odpowiednią dietę, możemy poziomy cukru i cholesterolu obniżyć naturalnie. Jednym z takich produktów jest dynia. Oto przepis na koktajl z dynią.

Miąższ dyni jest pełen witaminy A i innych składników mineralnych, takich jak żelazo i cynk. Dodatkowo w miąższu znajdują się karoteny. Surowa dynia to świetny wybór na uzupełnienie swej diety w składniki odżywcze. Najbardziej trafnym sposobem dodania jej do codziennej diety jest podanie jej w formie koktajlu.

Przepis na koktajl jest łatwy i nie wymaga wielu składników. Wypróbuj ten przepis i zobacz jak pyszna i zdrowa może być surowa dynia. Składniki na koktajl to: ½ szklanki dyni (skrojonej w kostkę), ¾ szklanki jogurtu waniliowego, 1/8 łyżki gałki muszkatołowej, ¼ łyżki cynamonu, 2 łyżki brązowego cukru oraz 4 kostki lodu.

Połącz dynię i jogurt, który możesz zastąpić mlekiem. Składniki wrzucamy do blendera i dosypujemy pozostałe przyprawy. Mieszamy koktajl przez 2 minuty na średnich obrotach. Koktajl jest gotowy, gdy jego konsystencja będzie kremowa.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama