Reklama

Jak najlepiej oczyścić organizm? Detoksykacja na jesień

Nadchodząca jesień to idealny czas na zadbanie o swoje zdrowie. Jest nam ono potrzebne, by bez szwanku przeżyć długie i zimowe dni. Najlepiej zacząć od oczyszczenia organizmu. Proste zabiegi sprawią, że siły witalne wrócą i twoje ciało będzie miało siłę na stawienie czoła ścinającym z nóg infekcjom. Nie trzeba wydawać fortuny na suplementy diety – detoksykację przeprowadzisz z dostępnych jesienią produktów. Warto zainteresować się, co jeść, a czego nie, ponieważ skuteczne oczyszczanie organizmu sprawi, że poprawi się twój wygląd. Jak tego dokonać? Przekonajmy się.

Dlaczego właśnie teraz?

Jesień jest dobrym momentem na rozpoczęcie kuracji oczyszczających. Wtedy mamy pod dostatkiem zdrowych warzyw i owoców. Dlaczego właśnie teraz? Latem nie zawsze dbamy o to, co jemy. Paradoksalnie natura obfituje wtedy w owoce i warzywa, jednak upalne dni sprzyjają drobnym grzeszkom. Jedna gałka lodów za dużo, szybki fast food w drodze do pracy, szklanka złocistego trunku wieczorem – niby nic wielkiego, ale to spore obciążenie dla organizmu.

Po co przeprowadzać detoksykacje?

Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach – ta teza postawiona przez Hipokratesa, nie powinna być dla nas obojętna. To, co jemy, ma wpływ na to, jak się czujemy. Zaniedbania możemy szybko zniwelować właśnie teraz. Poza tym szybciej pozbędziemy się toksyn, które rujnują nasz organizm. Jeśli cię to nie przekonuje, spójrz w lustro: trądzik, wysypka, szare plamy pod oczami oraz matowe i suche włosy – to wszystko wina nieprawidłowego odżywiania i toksyn w ciele. Po zabiegu detoksykacji od razu zauważysz różnicę – wypiękniejesz, a dodatkowo odzyskasz siły i będziesz odporna na zimowe infekcje.

Jak oczyścić organizm?

Zabieg detoksykacji powinien przebiegać bez nagłej rewolucji żywieniowej. Warto robić to stopniowo, by powoli przyzwyczaić do tego swój organizm. Na początek wystarczy ograniczyć ilość spożywanych produktów, które najbardziej szkodzą. Zrezygnuj z tłustych i gotowych potraw, słodyczy oraz tłuszczów trans. Bądź świadomym konsumentem – robiąc zakupy, czytaj etykiety produktów, zanim wylądują w koszyku. Kieruj się zasadą: im krótszy skład, tym lepiej. Dużo pij, najlepiej wodę, ale mile widziane są świeże soki owocowe. Plasterek cytryny albo kawałek imbiru podkręci smak wody, ale również odkwasi organizm. W codziennym jadłospisie nie zapominaj o solidnej dawce świeżych warzyw. Między posiłkami, kiedy burczy w brzuchu, zamiast wyciągać rękę po przekąski, postaw na owoce. Odstaw na jakiś czas używki: kawę, mocną herbatę i papierosy.

Jesienna detoksykacja

Najlepsze, co możemy zrobić dla naszego organizmu podczas detoksykacji, to włączenie warzyw i owoców. Staraj się przemycać do diety produkty takie jak buraki (wspaniale regenerują wątrobę), kapusta (szybko oczyszcza organizm z toksyn), jarmuż (zawarty błonnik ułatwia oczyszczanie jelit), pietruszka (korzeń i nać dają rewelacyjne wyniki). Jeśli masz dostęp do świeżych produktów, sięgaj po te, które najszybciej oczyszczają, czyli arbuzy, ogórki, pomidory, śliwki oraz jabłka. Kubek zielonej herbaty od czasu do czasu również jest wskazany.

Detoks dla palaczy

Jeśli jesteś zwolennikiem puszczania dymka, warto zastanowić się, czy nie lepiej radykalnie zerwać z nałogiem. Prócz tego, powinno się częściej odtruwać swój organizm, aby pozbyć się z niego wielu chorobotwórczych substancji. Warto sięgać po cytryny, grejpfruty, czosnek, karczochy, chrzan, ananas, awokado oraz brzoskwinie. Dodatkowo przygotowując posiłki można dołączać sporo ziół (suszonych i świeżych): tymianek, rozmaryn, pieprz cayenne. Nie zapominaj o piciu dużej ilości wody niegazowanej i – dla urozmaicenia – naparów ziołowych (miętowego, z kopru włoskiego i dziurawca).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama