Reklama

Jak łączyć produkty, by wpływały korzystnie na nasze zdrowie?

Wszystkie z wymienionych przez nas poniżej produktów są zdrowe same w sobie, jednak spożywanie ich w odpowiednim zestawieniu pomaga w bardziej efektywnym wchłanianiu wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Po przestudiowaniu prac najlepszych dietetyków, stworzyliśmy listę produktów spożywczych, które są wprost stworzone po to, by je ze sobą łączyć!

Jabłka i gorzka czekolada

Połączenie to nie jest tradycyjne, ale warto je wypróbować! Katechiny, enzymy zawarte w jabłkach, wraz z przeciwutleniaczem kwercetyną zawartą w czekoladzie wzmacniają układ odpornościowy, stymulują pracę mózgu, wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na raka.

Płatki owsiane i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Zarówno płatki owsiane, jak i sok z pomarańczy, są doskonałym źródłem fenoli. Oznacza to, że wpływają one korzystnie na działanie układu trawiennego i biorą udział w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn.

Wieprzowina i brukselka

Wieprzowina to zbyt tłuste mięso, by jeść je codziennie. Zawiera jednak selen, który hamuje rozrost komórek nowotworowych. Warto podawać ją z brukselką, gdyż jest ona źródłem sulforafanów, substancji organicznych zwiększających efektywność wchłanianego selenu aż trzynastokrotnie.

Pietruszka i cytryna

Pietruszka i cytrusy to doskonałe połączenie. Witamina C zawarta w owocach cytrusowych wspomaga wchłanianie żelaza z pietruszki, dzięki czemu wzmacnia się nasz układ odpornościowy i poprawie ulega działanie metabolizmu.

Pomidory i wątroba

Niedobór żelaza w organizmie może powodować złe samopoczucie, ciągłe zmęczenie, osłabienie metabolizmu i problemy z sercem i naczyniami krwionośnymi. Dobrym źródłem żelaza jest wątroba, a wchłanianie tego pierwiastka można znacznie poprawić, spożywając łącznie produkty zawierające dużą dawkę witaminy C, jak na przykład pomidory.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama