Reklama

Jagody Maqui – dodają energii i pomagają schudnąć

Doskonale smakują, szybko spalają tłuszcz, opóźniają starzenie i wspomagają leczenie wielu chorób. Mowa o jagodach Maqui, które nie bez przyczyny należą do grupy najzdrowszych owoców na świecie. Maqui dostarczają naszemu organizmowi spore ilości witamin A i C, a także magnez, wapń i antyoksydanty. Należą do najcenniejszych produktów superfood. Maqui sprawdzają się zarówno w medycynie naturalnej, jak i w kuchni. Dzięki nim każda potrawa nabierze oryginalnego smaku i wyglądu. Poznaj cenne właściwości i zastosowanie jagód Maqui.

Reklama

Co nieco o jagodach Maqui

Maqui pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Chile, gdzie są bardzo popularne i wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i medycynie naturalnej. Wyglądem przypominają popularne jagody, choć są nieco mniejsze. Można rozpoznać je po mocno granatowej barwie. Jagody Maqui zbierane są tradycyjnymi metodami zazwyczaj przez Indian Mapuche, a następnie transportowane do wielu miejsc na świecie. Często wytwarzane są z nich soki i dżemy. Do spożywania nadają się zarówno owoce Maqui, jak i liście oraz łodygi. Odpowiednio przygotowane mogą wspomagać leczenie wielu dolegliwości i chorób.

Cenne właściwości jagód Maqui

Jagody Maqui swoje cenne właściwości zawdzięczają głównie sporej ilości minerałów i witamin, a także przeciwutleniaczy. Badania potwierdzają, że zawierają ich najwięcej spośród wszystkich owoców! Stąd szybko znalazły się w grupie superfood.

A jak wpływają na nasze zdrowie?

Oczyszczają organizm i krew

Maqui poprawiają pracę wątroby i nerek, które odpowiedzialne są za oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji. Jednocześnie usprawniają przepływ krwi i poprawiają jej jakość, dzięki sporej zawartości żelaza.

Wzmacniają odporność organizmu i chronią go przed chorobami

Ogromne ilości przeciwutleniaczy, jakie zawierają jagody Maqui, wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają rozwojowi przewlekłych chorób, w tym nowotworów. Nie bez powodu mówi się, że Maqui to antynowotworowy produkt. Wykazano, że zabijają one również wolne rodniki w organizmie, które odpowiedzialne są za rozwój najcięższych chorób.

Dodają energii

Zarówno minerały, jak i witaminy zawarte w jagodach Maqui, sprawiają, że to owoc wyjątkowo energetyczny. Wystarczy zjeść tylko kilka, by pobudziły ciało i umysł. Udowodniono, że regularne spożywanie jagód Maqui zwiększa wydajność mózgu i poprawia koncentrację. To doskonały produkt dla osób, które codziennie narażone są na wysiłek umysłowy.

Chronią palaczy

Okazuje się, że jagody Maqui powinni regularnie jeść palacze, gdyż zapobiegają one uszkodzeniom dróg oddechowych. Ponadto, wykazano, że Maqui pozytywnie wpływają na pracę całego układu oddechowego. Ich spożywanie zaleca się również osobom chorym na astmę i raka płuc.

Wspomagają odchudzanie

Jagody Maqui są cenione szczególnie za właściwości przyspieszające spalanie tłuszczu i poprawiające pracę całego układu trawiennego. Włączając je do diety szybko pozbędziesz się zbędnych kilogramów.

Opóźniają proces starzenia się

Regularne jedzenie tych cennych jagód spowalnia również proces starzenia się, a także pozytywnie wpływa na urodę. Jagody Maqui poprawiają wygląd skóry, a także wzmacniają włosy i paznokcie.

Gdzie kupić i jak jeść jagody Maqui?

Obecnie Maqui można kupić w sklepach ze zdrową żywnością głównie w formie kapsułek, proszku, liofilizowanych owoców lub skoncentrowanych soków. Kapsułki należy zażywać zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Proszek i liofilizowane owoce można dodawać do potraw i napojów. Jagody Maqui niewątpliwie zasługują na to, by na stałe włączyć je do swojej diety.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama