Reklama

Grejpfrut i jego odchudzające działanie

Mówią o nim, że jest najzdrowszym z cytrusów i nie bez powodu. To właśnie w grejpfrucie znajdziemy najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich owoców cytrusowych. Jednak to nie działanie prozdrowotne zapewniło cytrusom największą sławę, ale odchudzające. W 100 gramach owocu znajdziemy tylko 40 kalorii, a grejpfrut jedzony regularnie pomoże spalić tłuszcz i pozbyć się cellulitu. Przyjrzyjmy się bliżej temu niezwykłemu cytrusowi.

Reklama

Trochę o grejpfrucie

Grejpfrut to owoc, który pochodzi z rodziny rutowatych. Naukowcy twierdzą, że powstał ze skrzyżowania pomelo i pomarańczy. Pierwsze wzmianki o grejpfrucie pojawiły się około 1750 roku. Początkowo uprawiano go na Karaibach, gdzie nazywany był "zakazanym owocem". Obecnie spotkamy go w wielu krajach strefy podzwrotnikowej. Grejpfrut to niezwykle zdrowy owoc. Znajdziemy w nim szereg cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów oraz innych wartości odżywczych. Sprawdźmy, co konkretnie.

Wartość odżywcza

Zacznijmy od tego, że w 100 gramach grejpfruta znajdziemy wyłącznie 42 kalorie - to naprawdę niewiele. Trudno się dziwić, że dietetycy zalecają jeść je osobom, które chcą schudnąć. Jednocześnie grejpfruty zawierają sporo składników odżywczych, a mianowicie:

* witaminy: A, B12, B6, C oraz D;

* minerały: żelazo, magnez, wapń;

* spore ilości dobrze przyswajalnego białka;

* błonnik pokarmowy;

* przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki z organizmu.

Nie bez przyczyny grejpfrut uznawany jest za najzdrowszy z cytrusów. Jedzony regularnie usprawnia funkcjonowanie całego organizmu i wzmacnia jego odporność. Udowodniono również, że wykazuje działanie antynowotworowe i uspokajające. Jednak to nie te właściwości grejpfruta przyniosły mu popularność, a działanie odchudzające.

Grejpfrut jest niezbędny podczas odchudzania

Odchudzające właściwości grejpfruta zrobiły furorę w latach 30. w Hollywood. Największe gwiazdy stosowały wówczas dietę grejpfrutową, która pomagała w ciągu dwóch tygodni zrzucić kilka kilogramów. Mimo że taki sposób żywienia był krytykowany przez lekarzy, nie powstrzymywało to ówczesnych celebrytów przed jedzeniem grejpfrutów na potęgę. Faktem jest jednak, że owoc ten przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usunąć go szczególnie z okolicy bioder, pośladków i ud. By zobaczyć takie efekty, należy dodawać połówkę grejpfruta do każdego posiłku, a także pić do dwóch razy dziennie szklankę soku z grejpfrutów.

Działanie niepożądane grejpfruta

Choć grejpfrut to wyjątkowo zdrowy owoc, nie należy przesadzać z jego spożyciem. Nadmiar cytrusów może skończyć się zakwaszeniem żołądka, a nawet całego organizmu. Warto wiedzieć również, że nie należy popijać leków sokiem grejpfrutowym, ponieważ obecne w nim furanokumaryny hamują działanie enzymu odpowiadającego za rozkład większości substancji zawartych w lekach. W efekcie nie ulegają one rozpuszczeniu i nie działają. Jeśli chcemy skorzystać z dobrodziejstw tego owocu, jedzmy go regularnie, ale w umiarkowanych ilościach. Ilość i sposób spożywania grejpfrutów warto skonsultować z dietetykiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama