Reklama

Fitosterole: Czym są i dlaczego są niezbędne dla zdrowia?

Choć dietetycy biją na alarm, że nasza codzienna dieta jest uboga w składniki odżywcze, to jednak wielu z nas stara się jeść zdrowe i zbilansowane posiłki, które dostarczają wielu dla organizmu cennych wartości odżywczych. Poza tym część przekonała się do świeżych warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych, które powoli wypierają całkowicie artykuły wysoko przetworzone oraz mięso. Prócz witamin i minerałów są źródłem cennych fitosteroli, które m.in. mają zdolność do ograniczania poziomu cholesterolu we krwi. Ale to tylko część ich właściwości. O tym, dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia dowiesz się z artykułu.

Czym są fitosterole?

Fitosterole są substancjami, które wytwarzają rośliny. Pełnią one w organizmie różnorodne funkcje: przede wszystkim odpowiedzialne są za procesy wewnątrzkomórkowe, a także pełnią funkcję obronną przed szkodnikami. Zalicza się do niech sterole, które mają posiadają wiązania nienasycone oraz stanole (z połączeniami nasyconymi). Fitosterole mają podobną budowę do cholesterolu, który produkowany jest w organizmie ludzi i zwierząt.

Jaką funkcję pełnią fitosterole w organizmie człowieka?

Fitosterole muszą być dostarczane do ludzkiego organizmu w diecie, ponieważ nie potrafimy ich samodzielnie wytworzyć. Znaleźć je można w wielu produktach: przede wszystkim w owocach i warzywach oraz produktach pełnoziarnistych. Poza tym często sterole roślinne dodawane są do nabiału, np. serów, masła czy margaryn, a także soków owocowych (często na opakowaniach znajduje się stosowna informacja). Dzięki swojej budowie podobnej do cholesterolu mogą zredukować jego poziom, a także usprawnić procesy usuwania z organizmu

Pożegnaj się z cholesterolem!

Jak wygląda proces usuwania cholesterolu w organizmie? Fitosterol obecny w krwiobiegu zastępuje jego miejsce w micelach, czyli komórkach, które odpowiadają za jego wchłanianie przez jelita. Przy czym pomagają je usunąć z organizmu. Warto zauważyć, że usuwanie nadmiaru cholesterolu z organizmu powoduje, że wątroba wytwarza go w większej ilości, ale w ostatecznym rozrachunku jego poziom jest zdecydowanie niższy niż bez dostarczania fitosteroli wraz z pokarmem.

Zalety diety z udziałem fitosteroli

Jak wiadomo, fitosterole pomagają usunąć nadmiar cholesterolu z organizmie. Jego wysoki poziom, który utrzymuje się dłuższy czas może poważnie zaszkodzić. Przede wszystkim jest odpowiedzialny za powstawanie miażdżycy, która zmniejsza światło żył i tętnic i może powodować zawał serca albo udar. Poza tym fitosterole zaliczane są do naturalnych antyoksydantów. Ich obecność w organizmie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także usprawnić procesy usuwania toksyn z organizmu, czy spowolnić starzenie się komórek organizmu. Poza tym fitosterole mogą złagodzić stany zapalne, pobudzić trzustkę do sprawniejszej produkcji insuliny oraz korzystnie wpłynąć na prawidłową pracę prostaty.

Gdzie można znaleźć fitosterole?

Fitosterole znajdują się w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Gdzie można znaleźć ich najwięcej? Ich bogatym źródłem jest pełnoziarnisty ryż, a także oleje: kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, słonecznikowy, a także oliwa. Znaleźć je można również w orzechach: najwięcej mają je migdały. Nie sposób wspomnieć o kukurydzy, sałacie oraz pomidorach, które są przedstawicielami warzyw zawierających fitosterole. Stawkę zamykają banany jako grupa owoców.

Uważaj na nadmiar

Tak jak wszystko: nadmiar fitosteroli może być groźny dla zdrowia. Dlaczego? Ich nadmiar może, oprócz cholesterolu, utrudniać wchłanianie cennych substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak np. witamina A czy beta-karoten. Poza tym produktów wzbogacanych fitosterolami powinny się wystrzegać kobiety w ciąży oraz dzieci do piątego roku życia, ponieważ cholesterol potrzebny im jest do prawidłowego wzrostu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama