Reklama

Ekstrakt ze stewii domowej roboty

Nie ważne, że jesteś na bardzo surowej diecie - czasem po prostu trzeba wrzucić na ząb coś słodkiego. Dla większości ludzi nie jest to wielki problem. Jednak dla np. cukrzyków spożywanie pokarmów i napojów zawierających duże ilości cukru może okazać się niebezpieczne. Na szczęście tego problemu można łatwo uniknąć, korzystając ze specjalnego ekstraktu ze stewii. Roślina ta jest naturalnym słodzikiem, który posiada znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Sprawia to, że jest znacznie bezpieczniejsza dla osób cierpiących na cukrzycę.

Reklama

Stewia

Płynny ekstrakt ze stewii można stosunkowo łatwo przyrządzić w domu. Jest to znacznie tańsza alternatywa niż zakup gotowej wersji w sklepie. Jeśli uprawiasz własną stewię, możesz wykorzystać świeże liście - ekstrakt będzie wtedy najsilniejszy.

Oto mój autorski przepis na ekstrakt ze stewii. Idealnie nadaje się on dla dla dzieci i kobiet w ciąży (oczywiście, gdy już alkohol się wygotuje).

Składniki:

- Litrowy lub półlitrowy szklany słoik z pokrywką (odpowiednio sterylne)

- Świeże lub suszone liście stewii

- Wystarczająca ilość wódki, rumu lub spirytusu, by wypełnić słoik (co najmniej do połowy jego całkowitej objętości)

- Cienkie płótno lub sitko (cedzak) z małymi oczkami

- Mały rondel

Instrukcja:

- Włóż świeże lub suszone liście stewii do słoika - do około ⅔ jego objętości .

- Wlej wódki/rumu/spirytusu na liście, aby wypełnić słoik i zakręć go mocno.

- Umieścić słoik w miejscu, gdzie będzie mógł spokojnie poleżeć przez 36 godzin. Wstrząśnij nim od czasu do czasu. Pozostawienie go na dłuższy czas sprawi, że wywar stanie się gorzki.

- Odcedź płyn do małego rondelka ( substancja na tym etapie powinna mieć zielono-brązową barwę)

- Włącz kuchenkę i gotuj wywar na wolnym ogniu. Nie możesz jednak doprowadzić go do wrzenia! Kompletnie zniszczy to smak mikstury!

- Gotuj go na wolnym ogniu przez około pół godziny, stale mieszając. Substancja powinna się zagęścić. Kiedy osiągnie już pożądaną gęstość, zdejmij rondel z ognia.

- Słoik z substancją przechowuj w lodówce przez około 3 miesiące.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama