Reklama

Dziesięć produktów hamujących apetyt

Czasami potrzebujemy bodźca, aby zachować umiar w życiu, a spożywanie dobrze zbilansowanych posiłków i zdrowych przekąsek to ważne elementy zdrowego stylu życia. Możliwe, że bezmyślnie zajadasz się przekąskami lub twoje posiłki nie są tak sycące, jak chcesz i czasami potrzebujesz skonsumować coś, co uchroni cię przed sięgnięciem po śmieciowe jedzenie. Właśnie dlatego prezentujemy poniżej listę dziesięciu produktów hamujących apetyt: Pieprz cayenne: Zaledwie ½ łyżeczki pieprzu cayenne pobudza metabolizm i sprawia, że organizm spala dodatkowo 10 kalorii, a przy kolejnym posiłku traci średnio 60 kalorii. Dodawaj pieprz cayenne do dwóch posiłków każdego dnia przez miesiąc, a stracisz prawie dwa kilogramy nic nie robiąc!

Reklama

Migdały:

Ale tylko niewielka garść! Migdały to bogate źródło przeciwutleniaczy, witaminy E i magnezu. Udowodniono, że zwiększają poczucie sytości i pomagają kontrolować wagę.

Woda:

Istnieją badania, które dowodzą, że wypicie dwóch szklanek wody przed posiłkiem sprawia, że dana osoba zje od 75 do 90 mniej kalorii podczas jedzenia niż ktoś, kto nie wypił wody.

Owsianka:

Pozostań syty na dłużej po zjedzeniu miseczki płatków owsianych. Pół filiżanki płatków owsianych zawiera pięć gramów błonnika. Ponadto owsianka pomaga zwiększyć w organizmie poziom hormonu regulującego apetyt – cholecystokininy, dzięki której jesteśmy w stanie zapanować nad głodem.

Awokado:

Pełne błonnika i zdrowych dla serca tłuszczów jednonienasyconych awokado, jeśli jest jedzone z umiarem, hamuje apetyt. Tłuszcze znajdujące się w awokado wysyłają do twojego mózgu sygnały, które informują, że twój żołądek jest pełny.

Jabłka:

Jabłko to idealna poranna lub popołudniowa przekąska, ponieważ łatwo ją wszędzie ze sobą zabrać. Owoc ten jest znakomitym źródłem błonnika, który zapewnia poczucie sytości oraz zawiera dużo wody. W jabłkach znajduje się również pektyna, która zapobiega skokom cukru we krwi, pobudzających głód.

Jajka:

Badania pokazują, że zjadanie jednego lub dwóch jajek na śniadanie wywołuje większe poczucie sytości przez kolejne 24 godziny, niż zjedzenie bułki zawierającej tę samą liczbę kalorii. To samo badanie udowodniło, że osoby, które miały na śniadanie jajka, zjadły przeciętnie 330 mniej kalorii w ciągu dnia niż osoby, które miały na śniadanie bułki.

Siemię lniane:

To znakomite źródło hamujących apetyt kwasów omega-3. Jedna łyżka stołowa siemienia lnianego zawiera 2,3 grama kwasów omega-3 i trzy gramy wypełniającego żołądek błonnika. Siemię lniane to także znakomite źródło kwasów tłuszczowych omega-6, które powodują wzrost hormonu hamującego apetyt – cholecystokininy. Siemię lniane może być również spożywane w formie oleju.

Słodkie ziemniaki:

Zawierają specjalny rodzaj skrobi, odpornej na działanie enzymów trawiennych, co sprawia, że znajdują się w żołądku dłużej, zapewniając uczucie sytości. Dodatkowo słodkie ziemniaki pełne są witaminy A oraz witaminy C.

Ciemna czekolada:

Ale koniecznie przynajmniej 70%. Odrobina ciemnej czekolady (maksymalnie dwie kosteczki!) pomaga zmniejszyć zachcianki, ponieważ cierpki smak sygnalizuje organizmowi, aby zmniejszył apetyt. Oczywiście obecny w ciemnej czekoladzie kwas stearynowy spowalnia trawienie, aby poczucie sytości utrzymało się dłużej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama