Reklama

Domowy suplement diety - przepis

Zbilansowana, pełna składników odżywczych dieta to - obok aktywności fizycznej i odpowiedniej ilości snu - jeden z kluczowych warunków dobrej kondycji i świetnego samopoczucia. Jeśli chcesz poprawić swoją odporność, wzmocnić zdrowie kości oraz zapewnić sobie solidną porcję żelaza, miedzi, cynku oraz selenu i tym samym zwiększyć ilość czerwonych i białek krwinek, sięgnij po specjalny, domowy suplement. Możesz go samodzielnie przyrządzić w domu. Przepis znajdziesz poniżej.

Reklama

Do przygotowania domowego suplementu potrzebne ci będą:

- 200 gram suszonych fig

- 200 gramów orzechów (brazylijskie, orzechy nerkowca i migdały)

- jedna organiczna cytryna ze skórką

- 200 gram suszonych moreli

- 200 gram rodzynek organicznych

- 250 gram surowego miodu

- malakser lub robot kuchenny

- duża miska

Sposób przygotowania:

Orzechy drobno zmiel. Następnie dodaj pozostałe składniki poza miodem i starannie wszystko wymieszaj. Na sam koniec dodaj 250 gram miodu. Wszystkie składniki starannie połącz. Gotowy suplement przełóż do słoika. Przechowuj go w lodówce.

Dlaczego suplement wzmacnia organizm?

Domowy suplement diety to prawdziwa bomba witaminowa. Nie tylko poprawia odporność i wzmacnia kości, ale też dostarcza niezbędnych składników odżywczych.

Cytryna

Cytryny dostarczają solidnej porcji witaminy C i kwasu foliowego, dzięki czemu wzmacniają nasz układ odpornościowy i chronią nas przed wirusami i bakteriami.

Suszone morele

Bogate w witaminę A oraz przeciwutleniacze morele wspierają pracę układu immunologicznego. Stanowią też bogate źródło potasu, dzięki czemu wpływają na poprawę ciśnienia krwi. Ponadto pomagają utrzymać w zdrowiu zęby i kości.

Orzechy i figi

Figi zapewniają solidną dawkę niezbędnych składników odżywczych, takich jak: żelazo, miedź, magnez, wapń i cynk. Orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca oraz migdały są z kolei bogate w cynk i selen.

Rodzynki

Bogate w żelazo, miedź oraz witaminy z grupy B rodzynki wpływają na regenerację i powstawanie nowych krwinek czerwonych, zmniejszając tym samym ryzyko powstania anemii. Przeprowadzone ostatnio badania dowodzą też, że wzmacniając reakcje odpornościowe organizmu zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.

Miód

Miód zawiera różnego rodzaju składniki odżywcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i jednocześnie skutecznie go chronią, zapobiegając powstawaniu komórek nowotworowych. Miód zawiera ponadto naturalne prebiotyki, które przyczyniają się produkcji dobrych bakterii w organizmie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama