Reklama

Domowa śmietanka do kawy z oleju kokosowego

Dla większości ludzi pomysł mieszania w kawie oleju kojarzy się z późniejszym bólem brzucha i uważają go za co najmniej dziwny, ale po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie na ten temat.

Wszystko co powinieneś wiedzieć o tym napoju to to, że zawiera w sobie jednocześnie masło i olej kokosowy. Ta kombinacja większości ludzi źle się kojarzy, ponieważ ludzie postrzegają zarówno masło jak i olej jako coś bardzo kalorycznego, a więc złego dla naszej wagi.

Ludzie często uważają, że dodanie oleju kokosowego do kawy zepsuje smak napoju nadając mu posmak kokosu i czyniąc ją tłustą. Nie jest to prawda. Za pomocą domowej roboty śmietanki otrzymasz smaczną kawę idealnie współgrającą z cynamonem, wanilią lub miodem. Unikniesz szkodliwych konserwantów, oleju palmowego i sztucznych słodzików.

Inne powody, przez które powinieneś spożywać śmietankę z oleju kokosowego:

Olej kokosowy nie schładza gorącej kawy, co dzieje się często w przypadku stosowania innych śmietanek lub mleka.

Olej kokosowy nie zmienia konsystencji i mocy kawy. Jeśli lubisz mocna kawę, dodanie oleju kokosowego nie zmieni jej smaku.

Przepis na śmietankę:

Jako, że każdy posiada swoje indywidualne wyczucie smaku, proporcje w podanej recepturze nie są sztywne i w przypadku, gdy nie lubisz słodkiej kawy możesz ograniczyć miód.

Składniki:

pół szklanki świeżego miodu

¾ szklanki oleju kokosowego

łyżeczka wyciągu z wanilii

łyżeczka zmielonego cynamonu

łyżeczka kakao w proszku

Włóż wszystkie składniki do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Zamknij miksturę w słoiku i szczelnie zakręć.

Jak używać śmietanki?

Przygotuj swoją kawę i wlej do kubeczka lub szklanki po czym dodaj dwie łyżeczki śmietanki, gdy kawa jest wciąż gorąca.

Możesz dodać również trochę masła, aczkolwiek nie jest to obowiązkowe, a masło nie jest częścią oryginalnej receptury. Mimo to, masło może wzmocnić walory smakowe kawy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama