Reklama

Dlaczego witamina B6 jest taka ważna w diecie?

Chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że zdrowa i zbilansowana dieta ogrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Odpowiedni dobór produktów sprawia, że organizm regularnie otrzymuje niezbędne witaminy i mikroelementy. Poza tym mają one niebagatelny wpływ na sprawne działanie układów: odpornościowego, krążenia, pokarmowego czy nerwowego. Wśród dobroczynnych działań substancji odżywczych wyróżnia się witamina B6, która odgrywa kluczową rolę. Co warto o niej wiedzieć? Jaki ma wpływa na organizm? Gdzie ja można znaleźć? Przekonajmy się.

Reklama

Witamina B6. Co trzeba o niej wiedzieć?

Na witaminę B6 składa się sześć związków chemicznych, które są pochodnymi pirydoksyny. Jest rozpuszczalna w wodzie, tak samo, jak inne witaminy z tej grupy. Odgrywa ona kluczową rolę w organizmie – wchłaniana przez układ pokarmowy jest magazynowana w wątrobie, mózgu, nerkach, krwi i mięśniach pod postacią fosforanu pirydoksalu. Dzięki witaminie B6 powstają liczne enzymy, które uczestniczą np. w wielu procesach metabolicznych. Poza tym odpowiada za szereg kluczowych funkcji organizmu: dzięki niej powstaje hemoglobina, ułatwia także mechanizm przemiany glukozy, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz ma wpływ na ciśnienie tętnicze krwi.

Dlaczego witamina B6 jest taka ważna?

Witamina B6 wpływa na pracę wielu narządów i układów. Przede wszystkim jej brak w diecie poraża układ nerwowy, prowadzi do obniżenia nastroju, depresji oraz powoduje bezsenność. Dodatkowo niedobór witaminy B6 obniża odporność organizmu, dlatego jest podatny na infekcje wirusowe i bakteryjne. Poza tym osoby mające jej niski poziom skarżą się na dolegliwości skórne: częściej niż u innych pojawiają się stany zapalne, (także błony śluzowej jamy ustnej). Niski poziom witaminy B6 może doprowadzić do niedokrwistości, drżenia kończyn, wypadania włosów oraz powstawanie schorzeń nerek, takich jak np. kamica.

Produkty bogate w witaminę B6 Witaminę B6 można znaleźć w wielu produktach pochodzenia zarówno roślinnego, jak i zwierzęcego. Przede wszystkim jest obecna w otrębach, kaszy gryczanej i jęczmiennej, ciecierzycy, fasoli białej, owocach cytrusowych, brokułach, marchwi oraz brukselce. Witaminę B6 można znaleźć w rybach morskich, jajach, mleku, jogurtach, wieprzowinie oraz drobiu. Niestety, obróbka termiczna szkodzi witaminie, ponieważ gotowanie produktów zmniejsza jej obecność nawet o 50 procent. Skutki nadmiaru witaminy B6 Zarówno niedobór, jak i nadmiar witaminy, może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Przede wszystkim należy ostrożnie suplementować witaminę B6, ponieważ przyjmowanie jej przez dłuższy czas w postaci 200mg na dobę może prowadzić do zatrucia organizmu, które objawia się mrowieniem rąk, problemami z motoryką i sprawnością mięśni, a także ciągłym uczuciem chłodu. Przeważnie po odstawieniu suplementów dolegliwości szybko mijają, jednak w niektórych przypadkach mogą być one uciążliwe przez dłuższy czas.

Kto powinien częściej przyjmować witaminę B6?

Produkty bogate w witaminę B6 powinny być proporcjonalnie spożywane wraz z przyjmowaniem białka: im więcej go w codziennej diecie, tym więcej trzeba dawkować tej substancji. Poza tym na niedobór częściej narażone są kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama