Reklama

Dlaczego warto odstawić cukier?

Jeszcze do niedawna mawiano, że cukier krzepi i zachęcano do jego kupna i spożycia. Dziś jest zgoła inaczej, ponieważ wiadomo, że w nadmiarze może poważnie szkodzić organizmowi. Nie dość, że niszczy zęby, to dodatkowo jest przyczyną nadwagi i otyłości, a także może prowadzić do cukrzycy. Wiele osób świadomie rezygnuje ze słodzenia kawy i herbaty, jednak cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, m.in., w pieczywie, daniach gotowych i wysokoprzetworzonych. Dlatego warto przyjrzeć się temu, co jesz i zrezygnować z cukru. Dowiedz się, jakie korzyści wynikają z jego całkowitego odstawienia.

Cukier zaburza wchłanianie minerałów

Dieta, która obfituje cukier, może przyczynić się do chorób serca, podwyższonego ciśnienia krwi oraz zwiększonego poziomu cholesterolu. Przede wszystkim dlatego, że cukier zaburza wchłanianie przez organizm cennych minerałów: głownie potasu, miedzi i wapnia. Rezygnując z cukru szybko zauważysz, że miną skurcze, poprawi się koncentracja, zniknie się zmęczenia, a także uchronisz się przed osteoporozą i chorobami serca.

Cukier zakwasza organizm

Nadmiar cukru w diecie jest jedną z przyczyn zakwaszenia organizmu. Jest to zaburzenie gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu. Utrzymujące się przez dłuższy czas zakwaszenie powoduje bóle brzucha, wzdęcia, problemy z koncentracją, osłabienie, zmniejszenie odporności, a także zwiększa ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Ograniczając cukier, zmniejszysz prawdopodobieństwa zakwaszenia organizmu.

Cukier źle wpływa na kondycję skóry

Cukier jest pożywką dla różnego rodzaju organizmów. Jedząc go w nadmiernych ilościach przyczyniasz się do rozwoju bakterii i grzybów, które mogą atakować np. skórę. Jego nadmiar może powodować np. trądzik, liszaje, czyraki, a także różę czy grzybicę. Odstawiając cukier na jakiś czas, szybko zauważysz, że stan skóry uległ znacznej poprawie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama