Reklama

Dlaczego warto jeść żywność organiczną?

Chęć prowadzenia zdrowszego trybu życia spowodowała, że konsumenci przerzucili się na żywność organiczną. Żywność taka jest zdrowszą alternatywą, ponieważ jest wolna od chemii oraz toksycznych pestycydów stosowanych w rolnictwie. Oto więcej powodów, dlaczego powinieneś zacząć spożywać żywność organiczną już od dzisiaj.

Reklama

Jest bezpieczna dla ciebie i twojej rodziny

Rolnicy stosują mieszankę substancji chemicznych i pestycydów, aby zwiększyć wydajność swoich gospodarstw. Taka żywność może osłabiać układ odpornościowy twojego dziecka, co może skutkować pojawieniem się większej ilości alergii oraz nadruchliwością.

Wybierając żywność organiczną całkowicie eliminujesz spożycie substancji chemicznych wraz z jedzeniem. Co więcej, żywność organiczna jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, co sprawia, że stanowi lepszą alternatywę zarówno dla ciebie jak i twojej rodziny.

Zawiera więcej substancji odżywczych

Większość ludzi wybiera żywność organiczną z powodu korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania jej. Owoce i warzywa organiczne są pełne substancji odżywczych, które pomagają oczyścić i odtruć twój organizm. Kiedy jako konsument przestaniesz przyjmować pokarm wypełniony substancjami chemicznymi, twój układ odpornościowy wzmocni się i będziesz miał zdrowsze ciało.

Chroni przed chorobami

Żywność organiczna jest wolna od substancji chemicznych i pestycydów. Większość firm produkujących żywność stosuje chemiczne środki konserwujące, aby przedłużyć trwałość swoich produktów. Tymczasem rolnicy produkujący żywność organiczną uprawiają rolnictwo przyjazne środowisku, które pozwala konsumentom maksymalnie cieszyć się korzyściami wynikającymi ze spożycia naturalnych produktów.

Jest przyjazna dla środowiska

Rolnicy, którzy stosują pestycydy oraz nawozy chemiczne stanowią ryzyko nie tylko dla konsumenta, ale również dla środowiska. Te substancje chemiczne wpływają nie tylko na jedzenie, które spożywamy, ale także na glebę oraz pobliskie pola i wodę.

Co więcej, liczba rolników uprawiających żywność organiczną jest obecnie względnie niewielka. Kupowanie żywności organicznej pomaga przetrwać małym i średnim przedsiębiorstwom, a nie wielkim korporacjom, które zajmują się rolnictwem tylko po to, aby czerpać z niego jak największe zyski.

Ma lepszy smak

Jedzenie organiczne smakuje lepiej i bardziej naturalnie niż jedzenie przetworzone. Obecnie rolnicy używają substancji chemicznych i pestycydów, aby zabić bakterie obecne w jedzeniu. Jednakże nie wszystkie bakterie znajdujące się w owocach i warzywach są szkodliwe. W rzeczywistości bakterie obecne podczas ich wzrastana powodują, że będą one lepszej jakości, będą miały lepszy i bardziej naturalny smak.

Jest lepszej jakości

Jedzenie organiczne ma lepszą jakość niż zwykłe. Dzieje się tak, ponieważ przy ich produkcji stosuje się najwyższe standardy, aby zapobiec fałszywemu nazywaniu przez producentów zwykłego jedzenia organicznym.

Dzięki temu żywność organiczna jest uprawiana, przetwarzana i traktowana zgodnie z certyfikowanymi standardami. Umieszczony na niej znak jakości stanowi dla konsumenta sygnał, że produkt, który wybiera korzystnie wpłynie na jego zdrowie. Produkty organiczne pochodzą zazwyczaj z lokalnych upraw, są więc także świeższe.

Zapobiega pojawieniu się odporności na antybiotyki

Z czasem sztuczne sposoby kontrolowania szkodników z zastosowaniem środków chemicznych stają się coraz mniej skuteczne. Sprawia to, że rolnicy używają jeszcze więcej środków chemicznych, które ostatecznie znajdą się w jedzeniu, które zjemy. Dodatkowo, zwierzęta hodowane w sposób organiczny nie znają antybiotyków ani hormonów wzrostu.

Badanie przeprowadzone na zwierzętach wykazało, że 70% antybiotyków podawanych bydłu jest stosowana w celu zwiększenia produkcji mleka i mięsa. U większości zwierząt duża ilość antybiotyków pozostanie w organizmie i zostanie następnie wchłonięta przez człowieka podczas konsumpcji mięsa i mleka. Wspomniane antybiotyki i hormony wzrostu nie mogą zostać zniwelowane w naszym organizmie, co skutkuje wytworzeniem się na nie odporności. Unikniesz tego, wybierając żywność organiczną.

Docenienie rolnictwa

Jedzenie towarzyszy nam każdego dnia, ale rzadko zdajemy sobie sprawę jak wygląda proces jego uprawy. Rolnictwo nie jawi nam się jako praca, w przeciwieństwie do pracy biurowej, gdzie trzeba założyć garnitur i przebywać w klimatyzowanym pomieszczeniu.

Rolnicy zajmujący się uprawą organiczną stosują wolniejszą, ale zdrowszą metodę uprawy, która gwarantuje wysoki poziom żywności. Dlatego wybór takich produktów oznacza świadomość i docenienie ciężkiej pracy rolników, z której korzyści czerpiemy nie tylko my, ale również środowisko.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama